Operacijski sistemi
27.01.2015 07:47
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google pojasnil, zakaj je pustil na cedilu kar 930 milijonov uporabnikov Androida

Uporaba prevzetega brskalnika na Androidu 4.3 ali starejšem ni več varna!
Uporaba prevzetega brskalnika na Androidu 4.3 ali starejšem ni več varna!

Podjetje Google je na začetku letošnjega leta prenehalo izdajati varnostne popravke za mobilni operacijski sistem Android 4.3 (in starejše), kar v praksi pomeni, da je s tem na cedilu pustil skoraj 930 milijonov uporabnikov mobilnih naprav (bit.ly/Android-WebView). Privzeti brskalnik mobilnega operacijskega sistema Android namreč ni več deležen popravkov za razkrite varnostne ranljivosti, razen če bo popravke zanj izdelala skupnost programerjev, kar pa je zaradi vsesplošne razdrobljenosti Androida zelo malo verjetno. Ker je najava prenehanja izdajanja varnostnih popravkov skupno prizadela kar 61 odstotkov uporabnikov mobilnih naprav Android, so se pri podjetju Google odločili pojasniti razloge za tovrstno odločitev.

Glavni razlog prenehanja izdajanja varnostnih popravkov za mobilni operacijski sistem Android 4.3 (in starejše) se pravzaprav skriva v preprostem dejstvu, da zaradi napačne strukture sistema ni več mogoče varno krpati varnostnih lukenj, in to ne glede na vložen trud. Kljub temu pa lahko uporabniki starejših mobilnih operacijskih sistemov Android še vedno deskajo varno, vendar morajo pri tem uporabljati mobilni spletni brskalnik, ki ne uporablja pogona WebView. Med njimi seveda najdemo tako mobilno različico spletnega brskalnika Chrome (Android 4.0 ali novejši) kot Firefox (Android 2.3 ali novejši).

Če torej uporabljate mobilno napravo Android, na kateri je nameščen Android 4.3 ali starejši, vam priporočamo takojšnjo namestitev enega izmed samostojnih mobilnih spletnih brskalnikov, kot sta Google Chrome (bit.ly/And-Google-Chrome) in Mozilla Firefox (bit.ly/And-Mozilla-Firefox). V primeru težav pri namestitvi ali uporabi samostojnih mobilnih brskalnikov pa se po pomoč in nasvete seveda lahko zatečete na forum Računalniških novic (bit.ly/ForumRN).

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku