Računalništvo, telefonija
26.07.2017 10:45

Deli z drugimi:

Share

Google ob precejšnji dobiček. Že veste zakaj?

Za nižji prihodek družbe Alphabet je kriva kazen Evropske komisije!
Za nižji prihodek družbe Alphabet je kriva kazen Evropske komisije!

Matična družba Alphabet, ki zdaleč največ prometa ustvari s podjetjem Google, je objavila rezultate poslovanja za preteklo četrtletje, ki se je zaključilo 30. junija letos. Čeprav se je prodaja in s tem prihodek povečal za okoli 21 odstotkov na nekaj več kot preračunanih 22 milijard evrov, se je čisti dobiček znižal. Medtem ko so v enakem obdobju lani ustvarili za preračunanih 4,3 milijarde evrov dobička, je družba Alphabet v letošnjem letu ustvarila »zgolj« preračunane tri milijarde evrov dobička.

Razlog za nižji dobiček gre seveda iskati v kazni, ki jo je podjetje Google prejelo s strani Evropske unije. Evropsk komisarji so namreč nendavno podjetju Google zaradi omejevanja konkurence pri oglaševanju spisali rekordno kazen v višini 2,4 milijarde evrov. Spletni gigant je namreč s svojim ravnanjem onemogočal konkurenčnost drugih podjetij, s tem pa so najbolj nastradali potrošniki, saj jih je Google prikrajšal za pravico izbire in vseh prednosti spletnega trgovanja. Komisija je tehnološkega giganta obtožila predvsem izkrivljanja trga, saj je med prvimi zadetki pri uporabi spletnega iskalnika Google vedno prikazoval svojo storitev Google Shopping.

Pri podjetju Google se s sodbo seveda ne strinjajo in napovedujejo pritožbo, čeprav so ugledni pravni strokovnjaki prepričani, da so možnosti za zmago zelo omejene. Poleg tega se ta kazen že odraža tudi v nekoliko znižani vrednosti Googlove delnice na svetovnih borzah.


Prijavi napako v članku