10.07.2012 08:40

Deli z drugimi:

Share

Google Nexus 7: Kupiti ali ne kupiti?

Tablični računalnik Google Nexus 7 je poceni, kompakten in zmogljiv!
Tablični računalnik Google Nexus 7 je poceni, kompakten in zmogljiv!

Google je svet tabličnih računalnikov pretresel s predstavitvijo lastne tablice, ki sliši na ime Nexus 7. Tu gre za cenovno ugodno tablico, ki bo kot prva opremljena s težko pričakovanim mobilnim operacijskim sistemom Android 4.1 Jelly Bean. Pri tablici Google Nexus 7 je seveda zanimiva predvsem maloprodajna cena. Za osem gigabajtni model računalniški gigant onkraj luže zahteva preračunanih 160 evrov za 16- gigabajtni model pa preračunanih 200 evrov.

Prednosti

Čeprav je tablični računalnik Google Nexus 7 relativno majhen, gre za prvovrstno tablico, ki jo bomo lahko kupili po izjemno ugodni ceni. To doslej seveda ni bilo mogoče. Kaj dejansko boste pridobili z nakupom Googlovega tabličnega računalnika Nexus 7? Izjemno kakovostno tablico, opremljeno s 7-palčnim oziroma 17,8-centimetrskim IPS zaslonom ločljivosti 1.280 x 800 slikovnih točk. Tu boste lahko delali v »čistokrvnem« Androidovem okolju in ne preko kičastih vmesnikov, ki vam jih ponujajo ostali proizvajalci tabličnih računalnikov Android.

Z nakupom tablice Google Nexus 7 si boste zagotovili to, da boste v prihodnje vedno prednostno deležni vseh posodobitev mobilnega operacijskega sistema Android. Tu seveda ne smemo pozabiti na spletni portal Google Play, kjer bomo našli več kot 450-tisoč programov in računalniških iger, od tega dve tretjini povsem brezplačnih. Google Nexus 7 seveda nima nikakršnih omejitev glede platforme, kar z drugimi besedami povedano pomeni, da bomo lahko v polni meri oziroma brez omejitev koristili vse njene funkcionalnosti.

Tablični računalnik Google Nexus 7 pod pokrovom nudi zavetje štirijedrnemu procesorju Nvidia Tegra 3 in sistemskemu pomnilniku kapacitete enega gigabajta. S tovrstno strojno opremo so praviloma opremljene tablice, za katere je potrebno odšteti več kot 450 evrov. Čeprav ta vsebuje določene cenovno ugodne komponente, se lahko po zmogljivosti povsem kosa s precej dražjimi konkurenčnimi izdelki. Ker je ta opremljen s 7-palčnim zaslonom, ga lahko brez težav držimo v eni roki in z njim prebiramo knjige ali brskamo po spletu. Napolnjena baterija tabličnega računalnika Google Nexus 7 zadošča za okoli osem ur brezskrbnega dela. To dejansko pomeni, da ga bomo ob običajni uporabi polnili do največkrat dvakrat na teden.

Slabosti

Tablica Google Nexus 7 ima poleg številnih prednosti seveda tudi določene slabosti. Še posebno če jo primerjamo s tablicami Android višjega cenovnega razreda. Googlov tablični računalnik na primer oblikovno ni tako »prefinjen« kot dražji modeli. Poleg tega ima namesto kovinske plastično hrbtno stranico, ki mu daje videz cenenosti. Za ene uporabnike je to pomembno, za druge ne. Videz se sicer da »prekriti« z uporabo etuija.

Google Nexus 7 ne bo pisan na kožo tisti, ki želijo tablični računalnik uporabljati za opravljanje videokonferenc. Ta namreč ne razpolaga s sprednjo kamero. Ta ni primeren niti za tiste, ki na tablični računalnik shranjujejo veliko količine podatkov. Tablica ima namreč na voljo le osem oziroma 16 gigabajtov pomnilnika brez možnosti razširitve. Poleg tega razpolaga zgolj z microUSB priključkom. Tega sicer lahko uporabljamo za priklop USB naprav, kot so računalniške tipkovnice in miške ter vmesnik za dostop do LAN omrežja.

Nekateri uporabniki se bodo pritoževali nad 7-palčnim zaslonom. Tu namreč gre za povprečen zaslon, ki nudi povprečno ločljivost. Kljub temu je zaslon dovolj kakovosten, da lahko preko njega brezskrbno deskamo po svetovnem spletu, prebiramo sporočila, predvajamo videoposnetke in opravljamo vsa druga običajna dela. Glede zmogljivosti pa se novinec lahko brez težav kosa s tablicami, kot sta na primer Amazon Kindle Fire in Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Vse ostale tablice nižjega cenovnega razreda mu ne sežejo niti do kolen.

Kupiti ali ne kupiti?

Če torej razmišljate o nakupu 7-palčnega tabličnega računalnika po ugodni ceni, je Google Nexus 7 dejansko prava izbira za vas. Za tako malo denarja boste namreč težko našli tablico, ki bo ponujala enake funkcionalnost z enako zmogljivostjo. Upajmo, da bo tablica Google Nexus 7 kmalu naprodaj pri nas. Nakup te tablice se vam bo zagotovo izplačal!


Prijavi napako v članku