Računalništvo, telefonija
17.01.2018 14:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če imate slabo povezavo Wi-Fi, je morda za to kriv Google

Tokrat na udaru Googlov Chromecast
Tokrat na udaru Googlov Chromecast

Če imate slabo brezžično internetno povezavo, je lahko krivec za to tudi Google. Oziroma natančneje, njihova naprava za predvajanje video vsebin na velikem zaslonu, Chromecast. Uporabniki so pri uporabi priljubljene naprave Chromecast opazili, da se je brezžična povezava v internet z njegovo uporabo poslabšala pri signalu kot pri hitrosti.

Sprva se je ta težava pojavila samo na brezžičnih usmerjevalnikih TP-Link, nato pa so se ji pridružile tudi druge znamke, kot so Asus, Linksys, Netgear itd. Podjetje TP-Link se je hitro odzvalo, daj je napako že odpravilo. V izjavi za javnost so navedli, da je težava predvsem v tem, kako te naprave komunicirajo z brezžičnimi usmerjevalniki, takoj ko se prebudijo iz načina spanja oziroma mirovanja.

Tipično naprave pošiljajo paketke po intervalih, navadno v 20-sekundnih razmikih, da ohranijo povezavo, vendar so inženirji ugotovili, da Googlove naprave pošiljajo nenormalno veliko količino podatkov oziroma paketkov, tudi do več kot 10.000 naenkrat. Ugotovili so tudi, da bodo te naprave, če jih dlje časa pustimo v načinu spanja oziroma mirovanja, poslale še večjo količino teh paketkov, ko se “zbudijo”, oziroma ko ponovno pridejo v uporabo. V teoriji to pomeni, da dlje kot je naprava izklopljena, več paketkov bi poslali v intervalu, ko se naprava “prebudi”.

To posledično preobremeni brezžični usmerjevalnik, kar vpliva na kakovost signala in še bolj na hitrosti internetne povezave. Ena rešitev je, da brezžični usmerjevalnik izklopimo iz elektrike in ga ponovno vklopimo, res pa je, da to ni najbolj praktično početje. Pri TP-Linku svetujejo, da uporabniki poskusijo posodobiti programsko opremo na brezžičnem usmerjevalniku, če je ta na voljo, ali pa naprave nekaj časa ne uporabljajo.


Prijavi napako v članku