Programska in razvojna orodja
15.09.2015 09:10
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google krepi kader

Pri podjetju Google so prepričani, da bi lahko njihov avtomobil že v letu dni osvojil mestne ulice.
Pri podjetju Google so prepričani, da bi lahko njihov avtomobil že v letu dni osvojil mestne ulice.

Pri Googlu se očitno napoveduje nov preboj pri razvoju avtonomnih vozil. Podjetje je namreč sporočilo, da bo projekt vodil nekdanji izvršni direktor podjetja Hyundai John Krafcik. Gre za zaposlitev enega izmed največjih strokovnjakov v avtomobilski industriji in hkrati velikega zagovornika avtonomnih vozil. To je najverjetneje tudi eden izmed razlogov, zakaj so se pri Goolgu odločili za zaposlitev Krafcika.

Z omenjeno kadrovsko okrepitvijo pa so po mnenju strokovnjakov tudi korak bližje, da Googlov projekt razvoja avtonomnih vozil postane lastna pravna oseba izven skupine projektov Google X. S tem bi sledili na novo predstavljeni usmeritvi, kjer se ločeni projekti podjetja razvijajo pod ločenimi pravnimi osebami, katerih lastništvo pripada krovnemu podjetju Alphabet. Na ta način želi Google povečati transparentnost svojega poslovanja in predvsem lažje prikazati, kateri projekti že ustvarjajo prihodke in kateri še ne.

Projekt razvoja avtonomnih vozil medtem hitro napreduje. Junija letos so se na ceste Palo Alta in Mountain Viewa, kjer je sedež podjetja Google, podali prototipi avtonomnih vozil. Gre za prve prototipe pravih avtonomnih avtomobilov, ki ne vsebujejo volana ali pedalov in tako predstavljajo prihodnost avtomobilizma. Prototipi se tako pridružujejo floti predelanih Lexusov, s katerimi so se pri Googlu že dlje časa vozili in sproti razvijali potrebno programsko opremo. Skupno so pri Googlu z vsemi vozili opravili že več kot milijon milj oziroma 1,6 milijona kilometrov. Razdalja se nanaša na prevožene kilometre, ki so jih vozila prevozila v avtonomnem načinu, in izključuje vožnje, pri katerih so vozilo upravljali vozniki, in so se samo izvajale potrebne meritve.

Da bi prve prototipe avtonomnih vozil čim bolj približali javnosti, so se pri Googlu odločili za razpis tekmovanja. Vsi zainteresirani umetniki so lahko do konca avgusta predložili svoje predloge za prikaz umetniških del na vratih avtonomnega vozila. Pri Googlu bodo izbrali deset najboljših in hkrati njihove avtorje povabili na vožnjo z novimi vozili. Sprejem avtonomnih vozil s strani javnosti je bistvenega pomena za uspeh projekta, zato je namen takšnih razpisov oziroma tekmovanj, da po eni strani povečujejo zavedanje o prihodnosti razvoja avtomobilov in po drugi strani približajo novo tehnologijo vsakdanjim uporabnikom.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku