Računalništvo, telefonija
21.07.2011 09:11

Deli z drugimi:

Share

Google kot protivirusni program

Google odslej skrbno preži nad našimi računalniki!
Google odslej skrbno preži nad našimi računalniki!

Podjetju Google je mar za uporabnike njegovega spletnega brskalnika. Ta je namreč postal bogatejši za protivirusni program, ki uporabnike okuženih računalnikov opozarja na nevarnost. Dejansko gre tu za varnostno orodje, ki preverja spletni promet. V primeru, da to zazna neobičajen spletni promet, ki nastane kot posledica delovanja škodljive programske kode, se uporabniku na vrhnji strani iskalnika Google prikaže opozorilo. Poleg tega je na voljo še povezava na spletno stran z navodili za nadaljnje ukrepanje.

Google je funkcionalnost protivirusnega programa vključil takoj za tem, ko je odkril, da so okuženi računalniki povzročili izpad njegovega podatkovnega centra. Velika večina teh računalniških sistemov naj bi bila okužena s škodljivo programsko opremo, ki je prisotna v številnih lažnih protivirusnih programih. Tu ponavadi gre za trojanske konje, ki spletnim kriminalcem omogočajo postavitev tako imenovanih botnet omrežji. Največja botnet omrežja se trenutno nahajajo v Severni in Južni Ameriki, Evropi ter Rusiji, kjer peščica nepridipravov nadzira na stotine milijonov okuženih računalniških sistemov.

Spletni kriminalci zombi računalnike seveda uporabljajo predvsem z namenom izvajanja distribuiranih napadov za zavračanje storitev (Distributed Denial of Services – DDoS) in za razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil. Pri podjetju Google so prepričani, da bodo s protivirusnim programom, ki uporabnike okuženih računalnikov opozarja na nevarnost, pripomogli k občutno večji varnosti na svetovnem spletu. Če bo računalniški gigant pri svoji nameri uspešen, bomo s tem pridobili vsi, saj se bo predvsem število neželenih elektronskih sporočil občutno zmanjšalo. Mu bo uspelo?


Prijavi napako v članku