Programska in razvojna orodja
12.08.2012 09:10

Deli z drugimi:

Share

Google kot protipiratsko orodje ZDA

Google postaja iz dneva v dan bolj hudoben!
Google postaja iz dneva v dan bolj hudoben!

Google danes na področju iskalnikov obvladuje več kot dve tretjini svetovnega trga. Ker priljubljeni spletni iskalnik uporabljajo tudi kršitelji avtorskih pravic, se so se ameriške oblasti odločile, da ga »prelevijo« v orodje za boj proti spletnemu piratstvu. Prvi »poskus« je bil zakon Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Tega uporabljata zlasti filmska in glasbena industrija za dosego umika spornih vsebin z interneta. Na srečo je bil ta doslej dovolj ohlapen, da je bila ena tretjina tovrstnih zahtevkov na sodiščih zavrnjenih, in sicer zgolj na podlagi ugovorov, kot sta poštena uporaba ali verjetnost, da vsebine ni mogoče avtorsko zaščititi.

Zaradi neučinkovitosti zakona DMCA sta ameriška filmska in glasbena industrija dosegla, da so zakonodajalci dodali nov kriterij, kdaj naj bodo spletne strani »kaznovane«. Najbolj priljubljeni spletni iskalnik bo vse spletne strani, ki kršijo avtorske pravice, kaznoval tako, da jih bo poslal v tako imenovan Googlov pekel. To pomeni, da bodo porinjene daleč na dno iskalnih rezultatov. Ko spletna stran v rezultatih enkrat potone na dno, mora preteči precej časa, da se ta spet vrne na površje. V vmesnem času pa ta seveda izgubi tako obiskovalce kot oglaševalski denar. Na spletu je namreč veliko uporabnikov, ki si naslova spletnih strani s piratsko vsebino ne zapomni.

Pri podjetju Google so v izjavi javnost zapisali, da bodo s tem ukrepom »poštenim« uporabnikom svetovnega spleta omogočili laže najti legalno in kakovostno vsebino. Strokovnjaki se z izjavo računalniškega giganta seveda ne strinjajo. Glede na to, da je Google samo v mesecu juliju prejel dobe štiri milijone zahtevkov za odstranitev spletih strani, ki naj bi kršile avtorske pravice, gre pričakovati, da bodo uporabniki s strani računalniškega giganta dejansko deležni cenzuriranja. Kaj narediti? Tu sta na voljo dve možnosti. Vse »sporne« spletne strani, ki jih uporabljate, dodajte med priljubljene ali preprosto zamenjajte ponudnika storitev spletnega iskanja. Tu imate na voljo iskalnike, kot so Bing, Yahoo!, Duck Duck Go, Ask, Dogpile in druge.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku