Programska in razvojna orodja
16.03.2013 16:17
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google ostro kaznovan zaradi kršitev zasebnosti

V Združenih državah Amerike je zaradi nelegalnega zbiranja podatkov iz nezaščitenih brezžičnih omrežij proti podjetju Google skupno tožbo vložilo kar 38 zveznih držav. Računalniški gigant se je z njimi pred kratkim pogodil, in sicer za preračunanih 5,3-milijonov evrov odškodnine ter kazen v obliki izobraževanja zaposlenih in uporabnikov.
Google je prvič doslej odkrito priznal, da je bilo njegovo zbiranje podatkov iz nezaščitenih brezžičnih omrežij nezakonito.
Google je prvič doslej odkrito priznal, da je bilo njegovo zbiranje podatkov iz nezaščitenih brezžičnih omrežij nezakonito.

Podjetje Google je pred slabima dvema letoma priznalo, da so njegova vozila, s pomočjo katerih so fotografirali ulice, »ponesreči« zbirala podatke iz nezaščitenih brezžičnih omrežij v več državah širom sveta. Zaradi tega je v Združenih državah Amerike pred časom kar 38 zveznih držav vložilo skupno tožbo proti računalniškem gigantu. Ker bi pravni stroški tovrstnega sodnega procesa lahko prerasli vse meje razumnega, so se pri podjetju Google odločili, da bodo s tožniki sklenili poravnavo. Računalniški gigant se je z njimi pogodil za preračunanih 5,3-milijonov evrov odškodnine.

Ker je podjetje Google doletela izredno nizka kazen, je ameriški gigant s strani sodnega senata dobil še t. i. »vzgojno« kazen. Ta bo namreč moral vsako leto organizirati teden zasebnosti, na katerem bo zaposlene izobraževal o pomenu in načinih varovanju zasebnosti uporabnikov. Njegovi zaposleni bodo morali v letu dni pridobiti certifikate o znanju iz varovanja zasebnosti, Googlovi pravniki pa bodo morali pridobljeno znanje obnoviti vsaj enkrat letno.

Ker morajo biti o načinih in postopkih varovanja zasebnosti seveda poučeni tudi uporabniki brezžičnih omrežij, bo moral Google zanje pripraviti videoposnetek, kako se zaščiti brezžično omrežje. Izobraževalni videoposnetek bo moral biti na spletnem portalu YouTube objavljen vsaj dve leti, pri čemer se ta bo moral uporabnikom prikazati v izboru po vsakem predvajanem posnetku. Mi seveda upamo, da se bo Google iz tega naučil, da je posameznikova zasebnost nedotakljiva in da jo je zato potrebno varovati.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku