Televizorji
18.10.2011 08:28

Deli z drugimi:

Share

Gigantski televizor LG s simbolično porabo

Varčnež in pol!
Varčnež in pol!

Vsi vodilni proizvajalci naprav zabavne elektronike se neprestano bahajo, kako so njihovi izdelki prijazni do okolja in varčni z električno energijo. V praksi pa se pogosto izkaže, da temu ni tako. Najhuje pri tem je, da potrošniki za te izdelke plačujemo kar zajetne kupe denarja.

Podjetje LG Electronics se je odločilo temu narediti konec. Njihovi inženirji so namreč pripravili televizor s 47-palčno oziroma 120-centimetrsko diagonalo, ki pri delovanju porabi zanemarljivo količino električne moči. Največja izmerjena poraba namreč znaša komaj pičlih 28 vatov. Primerljivi televizorji v povprečju porabijo kar okoli 300 vatov električne moči. Še 20-palčni oziroma 51-centimetrski računalniški zasloni LCD med delovanjem porabijo med 30 vati in 50 vati električne moči.

Inženirjem podjetja LG Electronics je rekordno nizko porabo uspelo doseči z inovativnim in izjemno tankim zaslon s tekočimi kristali (TFT-LCD). Visokoločljivi zaslon za osvetljevanje uporablja tehnologijo vzporednih in enostranskih diod LED. To zagotavlja optimalno osvetlitev ob nizki porabi električne energije. Zaslon kljub temu zagotavlja svetilnost do 400 cd/m². Inovativni televizor se lahko pobaha še s kompaktno obliko, saj v »širino« meri zgolj 8,5 milimetrov. Podjetje LG Electronics naj bi novi televizor ponudili v prodajo šele proti koncu naslednjega leta. Upajmo, da bo ta cenovno dostopen tudi manj premožnim filmofilom.

Vas zanima več iz te teme?
LG televizorji LCD televizorji LED televizorji

Prijavi napako v članku