Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Igre
03.05.2022 09:13
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je gaming velika strast v tvojem življenju? Si dovolj dober, da se pridružiš e-športni organizaciji?

Igranje iger je eden izmed najbolj priljubljenih hobijev na svetu. Toda vsak hobi se lahko z zadostno mero strasti in volje lahko spremeni v poklicno kariero.

Veliko nas je odraščalo z igranjem iger. Nekateri smo začeli na konzoli SNES s preigravanjem klasik, kot sta Donkey Kong in Super Mario Kart. Spet drugi ste začeli na NES-u ali Nintendu 64, kjer ste se spoznali s prvimi strelskimi igrami (Duke Nukem, Goldeneye 007 …). Še starejši so igričarsko žilico odkrili na Atari 2600. Ne glede na to, na kateri napravi ste začeli igrati igre ali koliko ste jih preigrali, je vsem gamerjem skupna nedojemljiva strast do virtualnih svetov, kjer se tkejo vezi in digitalna prijateljstva, tako z drugimi igralci iz resničnega sveta kot tudi z liki, s katerimi raziskujemo bogate digitalne svetove.

Kar nekaj vas je, ki ste to strast gojili od otroštva do same odraslosti. Več deset tisoč ur vloženih, več sto iger preigranih, nešteto raziskanih skrivnosti in neskončno število trenutkov, ob katerih vam je zastal dih. Ste se kdaj vprašali, ali bi zmogli vse to znanje prenesti na profesionalne odre?

Pred 30 leti, na samem začetku igričarstva, bi težko komu svetovali, naj se poda na profesionalno gaming pot. E-športni dogodki so bili sila redki, še posebej na evropskem prizorišču. Danes je zgodba povsem drugačna. Za vzpon e-športa se lahko zahvalimo proizvajalcem iger, organizatorjem e-športnih turnirjev, sponzorjem, ki so prepoznali potencial v novi športni panogi in seveda igralcem, ki so s svojo številčnostjo spodbudili razvoj e-športne panoge, med katere spadate tudi vi.

Ta se zdaj pospešeno razvija tudi v Sloveniji.

Diamant Esports – prva profesionalna e-športna organizacija v Sloveniji

Danes imate priložnost, da na slovenskih in svetovnih odrih pokažete svoj talent in vložen trud. Priložnost imate, da hobi spremenite v kariero. Največji e-športni in »streaming« zvezdniki (Faker, N0tail, Bugha, Shroud, Ace, Dr DisRespect) so začeli na istem mestu kot vi, kot navadni oboževalci računalniških iger.

Glavni cilj organizacije Diamant Esports je ustvariti profesionalno okolje za kaljenje talentiranih in perspektivnih e-športnikov in jim zagotoviti karseda najboljše izhodišče za doseganje vrhunskih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih.

Diamant Esports je več kot le profesionalna e-športna organizacija. Želi postati tudi zgled in postaviti standarde e-športa v Sloveniji. Ne gre vedno samo za zmago, ampak tudi za odnose med igralci in odnos do samega e-športa. V ta namen so moči združili z E-športno zvezo Slovenije (EŠZS), ki svoje moči usmerja v regulacijo e-športa in ozaveščanje javnosti o vlogi e-športa v današnjem svetu ter s svetovalci in psihologi iz zavoda Nora (LOGOUT), ki oblikujejo programe za celostno obravnavo tekmovalcev.

Trenutno je organizacija aktivna v dveh igrah: League of Legends in Valorant. Dve zelo različni igri in dve zelo različni skupini igričarjev. Spremenite svojega solo junaka Yorick, Kayle, Urgot … v ekipnega igralca, s katerim boste vi in Diamant Esports osvajali mednarodne lovorike.

Brimstone, Killjoy, Jett, Raze … V katerega agenta ste vložili največ ur? Pokažite svoje znanje in morda ravno vas čaka priložnost v ekipah Diamant Esports.

Za še več informacij smo stopili v kontakt z družbo T-2 in jim postavili nekaj vprašanj. O delovanju organizacije Diamant Esports smo se pogovarjali s Tomom Pejanovićem, e-športnim direktorjem ekip. Predvsem nas je zanimalo, kaj takšna organizacija prinaša v slovenski prostor in kaj pomeni to za mlade igričarje.

Kaj morajo potencialni igralci narediti za vstop v organizacijo? Potekajo preizkusi? Kakšni so pogoji za vstop?

Igralci morajo biti v prvi vrsti dobri in motivirani. Nase lahko opozorijo z dobro predstavo na različnih tekmovanjih, ki jih spremljamo (scouting), seveda pa nas lahko nagovorijo neposredno preko kanalov (info@diamant.gg, naš Discord kanal in drugo). Občasno organiziramo odprte preizkuse, nazadnje smo jih imeli v decembru in januarju. Tudi o tem obveščamo prek naših komunikacijskih kanalov. Običajno so igralci povabljeni k preizkušnji s strani vodstva in trenerjev, kadar imamo prosto mesto ali želimo povečati ekipo.

Zakaj ravno ti dve igri? Nameravate razširiti nabor ekip tudi v druge igre (Apex Legends, Overwatch, Call of Duty …)?

League of Legends je bila prva igra, ki smo jo podprli zaradi razširjenosti in tekmovalne strukture in je že vzpostavljena. Tekme na največjem regijskem tekmovanju Esports Balkan League, kjer sodelujemo, se prenašajo preko televizije in “streaming” platform, kot sta Youtube in Twitch, tekmovanje pa ima že večletno tradicijo. Valorant se razvija v podobni smeri. Zato smo z veseljem prepoznali priložnost na prebujajoči se sceni. Imeli smo srečo, da smo pridobili najboljšo ekipo na Balkanu, za katero igrajo tudi trije slovenski igralci.

Nenehno smo v iskanju priložnosti za razširitve tako ekip kot področij igranja in spremljamo rezultate uspešnih slovenskih igralcev v različnih videoigrah. Pred razširitvijo preverimo, kakšna je pot do največjih tekmovanj, kako nasičen je že trg in kakšna je konkurenčnost ekipe ali igralca, ki nas zanima.

Kako skrbite za svoje igralce? Plače, sponzorstva, štipendije?

Profesionalen pristop k športu se kaže na celotnem delovanju organizacije. Igralci imajo managerja, ki skrbi za pogodbe, prijavo na tekmovanja, medijske aktivnosti in trenersko ekipo, ki oblikuje urnik treningov, razvoj igralcev in ekipe ter vodi teoretične treninge pred in po tekmah. Naloga vseh je, da razvijajo pozitiven ekipni duh in dobre odnose znotraj ekipe, ki so ključni za uspehe. Plače, štipendije ali honorarji so odvisni od igralca do igralca in so pogodbeno določeni.

Ali so lahko igralci, ki bi si želeli podpisati pogodbo z vašo organizacijo, vseeno aktivni na platformah Youtube, Twitch in Facebook Gaming?

Seveda, igralce celo spodbujamo k aktivnosti na vseh platformah in socialnih omrežjih, saj se zavedamo, da je to nujno potrebno za navezovanje stikov z našimi navijači in grajenje navijaške baze. Hkrati lahko preko teh kanalov tudi spoznamo mlade, nadobudne in talentirane igralce, ki potem s trdim delom in vztrajnostjo nekega dne pridejo do točke, ko lahko oblečejo dres Diamanta in zaigrajo na največjih regionalnih tekmovanjih.

Ustanovitev organizacije Diamant Esports so podprli tudi pri T-2. Povprašali smo jih, kakšni so bili razlogi za vstop na področje e-športa.


»Ustanovitev Diamant Esports smo v T-2 podprli iz več razlogov: kot operater lahko z našimi kakovostnimi telekomunikacijskimi storitvami in bogato ponudbo vrhunske opreme v T-2 Klubu zadostimo specialnim potrebam številnih ljubiteljev računalniških iger, obenem pa odločno opozarjamo na nujnost organiziranega in odgovornega pristopa k e-športu, ki se odvija v digitalnem okolju. Skrb za razvoj profesionalnih igralcev, pridobivanje širokega spektra znanj ter njihovo dobro telesno in psihično pripravljenost smo zato zaupali izkušeni vodstveni ekipi Diamant Esports. S tesnim sodelovanjem z E-športno zvezo Slovenije (EŠZS), ki vse napore usmerja v regulacijo e-športa in ozaveščanje javnosti o tem, kaj e-šport je, ter s svetovalci psihologi iz organizacije LogOut, ki oblikujejo programe za celostno obravnavo naših tekmovalcev, smo na pravi poti, da damo dober zgled mladim in jim tako pokažemo, kako organizirano in disciplinirano je treba vstopati v ta interaktiven, izjemno privlačen in vznemirljiv svet igričarstva«, pravi Gregor Štampohar, član poslovodstva za prodajo in marketing pri družbi T-2.


Za več informacij obiščite njihovo spletno stran www.diamant.gg.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Steam igre T-2 Video igre Diamant Esports


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več