Računalništvo, telefonija
26.05.2010 12:17

Deli z drugimi:

Share

Gama System na NTK 2010 predstavlja rešitev Gama System eDocs SignPen

Gama System na NTK 2010 predstavlja rešitev Gama System eDocs SignPen
Gama System na NTK 2010 predstavlja rešitev Gama System eDocs SignPen

Gama System dopolnjuje svojo dokumentno linijo z novo rešitvijo Gama System® eDocs SignPen, namenjeno lastnoročnemu elektronskemu podpisovanju dokumentov. Svojo najnovejšo rešitev prvič predstavlja na 15. Microsoftovi NT konferenci.

Akreditirani dokumentni sistem Gama System® eDocs v celoti podpira digitalno podpisovanje dokumentov z uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil, kar v skladu s slovensko zakonodajo daje dokumentu polno pravno veljavo. V praksi uporaba sicer popolne tehnološke rešitve naleti na resne ovire, saj marsikdo še ne uporablja digitalnega potrdila. Za to obstajajo tudi subjektivni razlogi, saj veliko ljudi želi videti svoj lastnoročni podpis neposredno na dokumentu. Odgovor na to seveda ni v skeniranju lastnoročnega podpisa in vstavljanju slike v dokument, saj so tovrstne rešitve brez pravne veljave in zlorabljajo neznanje uporabnikov.

Rešitev Gama System eDocs SignPen uporabnikom omogoča lastnoročno podpisovanje dokumentov v elektronski obliki, ne da bi jih bilo treba pred tem natisniti na papir in jih naknadno ponovno skenirati. Podpisan dokument je še vedno mogoče natisniti in dostaviti prejemniku v papirni obliki, medtem ko je v dokumentnem sistemu na voljo v izvorni elektronski obliki brez izgube informacij, ki so sicer posledica pretvorbe v fizično obliko zgolj zaradi zajema lastnoročnega podpisa odgovorne osebe.

Nova rešitev gradi na obstoječih prednostih dokumentnega sistema Gama System eDocs, ki je zasnovan tako, da omogoča uporabo v vseh vrstah dokumentov (računi, pogodbe s strankami, dopisi, zavarovalne police…) v podjetju, ne glede na njegovo organizacijsko obliko. Nekaj scenarijev uporabe, v katerih se izkažejo prednosti rešitve Gama System eDocs SignPen:

o Uporabnikom dokumentnega sistema lahko vnaprej zajamemo njihov podpis, ki se v nadaljevanju uporablja kot parafa na dokumentih, podpisanih s kvalificiranim digitalnim potrdilom, referenčni podpis pa se lahko uporablja tudi pri preverjanju pristnosti kasnejših podpisov na podlagi biometričnih lastnosti.

o V delovnem toku dokumentov lahko uporabniki za potrditev njihove vsebine poleg podpisa s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali namesto njega uporabijo elektronski lastnoročni podpis, ki se samodejno vstavi v dokument na vnaprej predvideno mesto.

o V točki, ko dokument zapušča dokumentni sistem, v katerem je lahko tudi že podpisan s kvalificiranim digitalnim potrdilom, se mu doda še elektronski lastnoročni podpis, namenjen predvsem končnemu prejemniku dokumenta.

Gama System d. o. o. pričakuje, da bo nova rešitev pripomogla k hitrejšemu uveljavljanju elektronskega obvladovanja dokumentov in elektronskega poslovanja, kar bo zmanjšalo stroške, tako pri avtorjih kot pri prejemnikih poslovnih dokumentov.


Prijavi napako v članku