Operacijski sistemi
05.04.2012 10:55

Deli z drugimi:

Share

Funkcija Autoplay osramotila duhovnika

Funkcijonalnost Autoplay oziroma Samodejno predvajanje je zelo uporabna, a nas lahko spravi v veliko zagato.
Funkcijonalnost Autoplay oziroma Samodejno predvajanje je zelo uporabna, a nas lahko spravi v veliko zagato.

Računalniški sistemi so se tako rekoč ukoreninili že v vse kotičke našega življenja. Kljub temu veliko uporabnikov še vedno obvladuje zgolj osnovne funkcionalnosti računalništva. Med njimi najdemo tudi funkcionalnost Autoplay, ki je namenjena samodejnemu predvajanju večpredstavnostnih vsebin. Čeprav gre tu za zelo uporabno funkcionalnost, nas ta lahko kaj hitro spravi v zagato.

To je na lastni koži spoznal duhovnik Martin McVeigh, ki je pred nagovorom vernikov v računalnik vstavil ključ USB, na katerem je bila predstavitev, izdelana s pomočjo urejevalnika preglednic PowerPoint. Funkcionalnost Autoplay pa je poskrbela za to, da se je namesto predstavitve z duhovno vsebino pričela samodejno predvajati predstavitev s trdo gejevsko pornografijo. To predstavitev si je ogledalo kar 26 staršev in osemletni otrok. Duhovnik Martin McVeigh je po incidentu izvlekel ključ USB in zapustil cerkev brez besed. Ključ USB je predal policiji, da bi ta preiskala, kaj se je dejansko zgodilo. Ta je lahko le potrdila, da je incident povzročila funkcionalnost Autoplay operacijskega sistema Windows.

Če se nočete osramotiti kot duhovnik Martin McVeigh, vam toplo priporočamo, da izključite funkcionalnost Autoplay. To v operacijskem sistemu Windows 7 naredite tako, da v nadzorni plošči (control panel) izberete možnost »strojna oprema in zvok« (hardware and sound) in kliknete na »samodejno predvajanje« (AutoPlay). Tam boste lahko za vsako vrsto datotek določili, ali želite, da računalnik ob vstavitvi zunanjega pomnilniškega ključa začne samodejno predvajati vsebino, ali ne.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku