Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
02.02.2023 09:30

Deli z drugimi:

Share

Na katerih področjih se lahko zaposlite kot računalničar in informatik?

Informacijsko-komunikacijsko (IKT) področje je trenutno nedvomno med najbolj zaželenimi področji zaposlitve. Imate računalniško znanje? Vas zanima, kje vse se lahko zaposlite?

Vsak se pred izbiro univerze ali višje/visoke šole vpraša, kaj bo lahko počel po dokončani izobrazbi. Ali bo pridobljeno znanje konkurenčno na delovnem trgu? Ali se to znanje sploh išče? Vprašanja, ki ostanejo z vami tudi po koncu študija. Odgovor se močno razlikuje glede na pridobljeno izobrazbo. Samo pri enem področju pa ostaja odgovor vedno enak. IT strokovnjaki, računalničarji, informatiki … ti poklici ostajajo na vrhu lestvice zaželenosti. Vsako podjetje želi samo najboljše IT talente. Največje število le-teh pa prihaja s Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani.

Zakaj ravno FRI? Ne samo, da lahko na Fakulteti za računalništvo in informatiko pridobite diplomo, študij lahko nadaljujete na magistrski in doktorski ravni, na katerih lahko dodatno poglobite svoje znanje in ga povežete še z drugimi relevantnimi področji. Namesto univerzitetnega programa se lahko na prvi stopnji odločite tudi za visokošolski program.

Kako FRI goji generacije informatikov? Kaj se naučijo diplomanti/magistri/doktorji računalništva in informatike? In kje lahko ta znanja uporabijo na delovnem trgu?

Najprej splošno, nato poglobljeno

Računalništvo in informatika je zelo široko področje, ki zahteva vsesplošno in poglobljeno znanje številnih področjih. To je poglavitni razlog za vzpostavitev učne strategije na FRI, s katero v prvem letniku diplomskega ali visokošolskega študija študente spoznajo najprej z osnovnimi matematičnimi, teoretičnimi in strokovnimi znanji. Tako imajo študenti takoj priložnost spoznati različna področja in začeti kreirati idejo, kaj želijo delati po dokončanem študiju. Pridobljene informacije so neprecenljive v nadaljnji študijski poti, kajti v drugem in tretjem letniku se študenti z izbirnimi predmeti usmerijo v ožja, specializirana področja.

Strokovni izbirni predmeti, ki so na voljo študentom drugega in tretjega letnika, bodo znanje bodočih informatikov nadgradili s področja matematičnega modeliranja, principov programskega jezika, spletnega programiranja, organizacije in managementa in še več. Študenti lahko izbirajo tudi med splošnimi izbirnimi predmeti, kot so računalništvo v praksi, ekonomika in podjetništvo, tehnične veščine … Splošno znanje lahko dodatno poglobijo z izbirnimi predmeti na študijskih programih drugih fakultet Univerze v Ljubljani.

Kaj vas čaka po koncu študija? Katere panoge vas bodo sprejele odprtih rok?

S pridobljenim nazivom diplomirani inženir ali magister inženir računalništva in informatike si boste priborili močno prednost pred ostalimi kandidati. Ne pozabite, da učenje poteka celo življenje. Ne zapravite dragocenega znanja, ki ste ga pridobili na FRI. Nadaljujte s pridobivanjem dodatnih sposobnosti in postali boste nepogrešljiv člen v vsakem podjetju.

Kaj lahko torej delate po koncu študija? Razvijalec programske opreme in operacijskih sistemov, sistemski analitik, upravljalec podatkovnih baz, to so najpogostejša, a še zdaleč ne edina delovna mesta, ki vas čakajo.

Spletni razvijalec, UX razvijalec, razvijalec mobilnih aplikacij, IT projektni vodja, varnostni analitik, inženir umetne inteligence/strojnega učenja, inženir računalniške strojne opreme, razvijalec video iger, podatkovni analitik, raziskovalec telekomunikacijskih rešitev, IT inštruktor, strokovnjak za kibernetsko varnost … Seznam razpoložljivih IT delovnih mest se vije v »neskončnost«. Zaposlite se lahko v letalstvu, financah, zdravstvu, proizvodnji, javnem sektorju, telekomunikacijah, fintech podjetjih. Tudi v zagonskih podjetjih krčevito potrebujejo različne IT strokovnjake.

Z razvojem tehnologije se pojavljajo nova delovna mesta, ki v nekaterih primerih lahko upokojijo nekatere zastarele položaje. Kot že rečeno, držati morate stik z novostmi, se jih priučiti, kajti le tako boste ostali na vrhu prehrambne verige.

Fakulteta za računalništvo in informatiko čaka vašo prijavo. Informativni dnevi bodo potekali v živo na fakulteti 17. in 18. februarja. Še prej pa se lahko virtualno sprehodite skozi vaše bodoče učilnice. Vodje podjetij in iskalci talentov pa bodite pozorni na sveže diplomirance, ki prihajajo iz kalilnice talentov FRI.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več