Industrija
13.04.2019 10:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Frankfurtsko letališče odslej bogatejše za robotsko upraviteljico

Frankfurtsko letališče odslej bogatejše za robotsko upraviteljico
Frankfurtsko letališče odslej bogatejše za robotsko upraviteljico

Frankfurtsko letališče oz. natanačneje operater letališča Fraport je združil moči z IT upravljalcem DB Systel, da bi skupaj postavila pilotni projekt robota, ki na letališču usmerja potnike in obiskovalce. “FRAnny” (FRA je letališka koda za Frankfurt) je sposobna nuditi navodila glede lokacije določenih trgovin ali restavracij, navodila glede pravih vhodov in nasvete, kako priti do Wi-Fi povezave na letališču. Vsi, ki smo že kdaj bili na letališču vemo, kako stresno je lahko iskanje želenih stvari, še posebej na tako velikih letališčih, kot je v Frankfurtu.

Kako se bo rešitev izkazala v praksi?

Fraport je izjavil: “Potniki na velikih transportnih stičiščih, kot so letališča in železniške postaje, pogosto potrebujejo pomoč, navodila in usmeritve. V takih primerih lahko digitalni asistenti in roboti pomagajo človeškim zaposlenim pri deljenju informacij, ki so v večini primerov standardna vprašanja. Ne glede na to, da gre za enostavne informacije, so potniki pogosto zmedeni, kar pomeni, da jim tovrstni nasveti pomagajo in prispevajo k boljši uporabniški izkušnji”. Ta je še posebej na letališčih v veliki meri odvisna od tega, kako gladko in brez težav potnik pride na svoje letalo.

V šestih tednih, kolikor časa bo “FRAnny” pomagala na letališču v Frankfurtu, bo Fraport iskal odgovore na vprašanja o funkcionalnosti robota, reakciji potnikov in praktični uporabnosti. Gre torej za testno obdobje, ko naj bi “FRAnny” pokazala vse svoje sposobnosti, šest tednov bodo tako obiskovalci letališča deležni nasvetov v nekoliko drugačni obliki, kot so je bili navajeni do zdaj. “My name is FRAnny. How can I help you?”, so besede, s katerimi robotska asistentka pozdravi mimoidoče.

Delovanje “FRAnny” temelji na tehnologiji umetne inteligence in oblačnemu VUI (“voice-user interface”), ki ga ga lahko uporabimo na različne načine – med drugim so najbolj razširjeni “chatboti”, glasovni asistenti in roboti. Ta digitalni sistem so razvili pri Deutsche Bahn, kjer je ekipa IT strokovnjakov dolgo časa analizirala dejanske potrebe letališča v Frankfurtu. Z obdelavo podatkov iz letališkega informacijskega sistema FRAnny razume in odgovarja na vprašanja, ki zadevajo potovanja, infrastrukturo letališča in še več. “FRAnny” obvlada več jezikov: nemščino, angleščino in še nekaj drugih.

Kako se je vse skupaj začelo?

Iskanje skupne zgodbe Fraporta in Deutsche Bahn-a poteka že od leta 2017. Cilj je bil ustvariti umetno inteligenten, glasovni asistent, ki bi pomagal strankam. Prva pilotna demonstracija je potekala 4 tedne leta 2018, prav tako na letališču v Frankfurtu, so pa takrat uporabljali predhodnika “FRAnny”.

Po nekaj več kot 4.400 interakcijah s potniki jih je kar 75 % ocenilo izkušnjo kot pozitivno. Po podatkih Fraporta so pridobljene informacije in odzive sodelujočih uporabili za izboljšanje umetne inteligence in celotnega robotskega uporabniškega vmesnika. V primeru sedanjega robota “FRAnny” bi naj uporabniška izkušnja bila še na višji ravni, kar pomeni več pozitivnih ocen s strani potnikov.

Junija bi naj ta isti sistem začel testno fazo delovanja na glavni železniški postaji v Berlinu, ki na dnevni ravni beleži več kot 300.000 potnikov in obiskovalcev. Tam bi naj uporabili “sestro” robota “FRAnny”, “Semmi”. Tako letališče kot železniška postaja imata svoje specifike, zato bo zelo zanimivo spremljati, kakšen bo odziv na eni in na drugi strani.

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več