Strojna oprema
22.02.2021 06:18
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Francija prva na svetu uvedla indeks popravljivosti elektronskih naprav

Določeni elektronski izdelki v Franciji bodo morali biti opremljeni z indeksom popravljivosti.
Določeni elektronski izdelki v Franciji bodo morali biti opremljeni z indeksom popravljivosti.

Evropski parlament kot tudi Evropska komisija sta novembra lanskega leta najavila, da bo Evropska unija od proizvajalcev elektronskih naprav zahtevala zagotovilo o daljšem času delovanja in možnosti lažjega popravila. Zato ne preseneča, da je Evropski parlament že pred časom glasoval za zakonodajo, ki zahteva označevanje popravljivosti izdelkov po vsej Evropski unija. Francija se je kot prava na svetu odločila za uvedbo omejene zakonodaje, kar pomeni, da bo od proizvajalcev določenih elektronskih naprav zahtevala, da potrošnikom jasno navedejo, kako popravljivi so njihovi izdelki.

Francija prva na svetu uvedla indeks popravljivosti elektronskih napravNova zakonodaja se med drugim nanaša tudi na proizvajalce pametnih mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov. Indeks popravljivosti dejansko temelji na številnih merilih. Tu se namreč upošteva, kako enostavno je razstaviti izdelek, razpoložljivosti rezervnih delov, razpoložljiva tehnična dokumentacija in še mnogo več. Čeprav bo označevanje izdelkov dejansko postalo obvezno šele z začetkom leta 2022, so nekatera podjetja že začela z označevanjem njihovih naprav. Indeks popravljivosti je lahko med 0 in 10, pri čemer je indeks 10 primeren za najbolj popravljive naprave.

Indeks popravljivosti je hkrati tudi del francoske strategije za boj proti načrtovani življenjski dobi naprav, torej namerno ustvarjanje izdelkov z omejeno življenjsko dobo. Tak ukrep je tudi del francoske strategije za prehod na krožno gospodarstvo za zmanjšanje odpadkov. Upajmo, da bo tako označevanje kmalu obvezno tudi pri nas.


Prijavi napako v članku