Digitalizacija
Aplikacije in dodatni programi
Programska oprema
24.01.2023 13:05
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fotografa s Ptuja razvila storitev za oddaljeno biometrično overjanje

⦁ Prva slovenska informacijska rešitev za oddaljeno biometrično overjanje uporabnikov.
⦁ Zagotavljanje najvišje ravni zaupanja pri vseh storitvah, ki danes zahtevajo osebno identifikacijo v poslovalnici ali pri agentu (banke, zavarovalnice, telekomi, elektro podjetja …).
⦁ Nižji stroški ter enostavnejše poslovanje tako za ponudnike kot tudi potrošnike.
Foto: Verified by Photko
Foto: Verified by Photko

Slovenski izvajalci digitalnih storitev z najvišjo stopnjo zaupanja lahko pri vpeljavi oddaljenega biometričnega overjanja računajo na domačega ponudnika. Podjetje E-RASTA je uradno predstavilo prvo slovensko informacijsko rešitev za oddaljeno biometrično overjanje Verified by Photko. Ta je v celoti plod slovenskega znanja o biometrični fotografiji ter obvladovanja razvoja sodobnih informacijskih rešitev na osnovi umetne inteligence. Verified by Photko je namenjen ponudnikom digitalnih storitev, ki pri sklepanju naročniških razmerij zahtevajo osebno identifikacijo, na primer v finančnih inštitucijah, telekomunikacijskih in energetskih podjetjih, v izobraževalnih in drugih javnih ustanovah, pri notarskih storitvah, spletnih igrah na srečo, pri storitvah delilne ekonomije in podobno. Omogoča jim, da v procesu registracije svojim strankam ponudijo varno in zaupanja vredno oddaljeno overjanje, brez fizičnega obiska poslovalnice.

»Ponosni smo, da smo kot prvi v Sloveniji in eno od petih podjetij v Evropski uniji, razvili lastno storitev za oddaljeno biometrično overjanje. Storitev Verified by Photko je nastala na osnovi naše prve inovacije, storitve Photko, s katero uporabniki mobilnega telefona sami naredijo biometrično fotografijo za osebni dokument,« je povedal Rado Stropnik, direktor in soustanovitelj podjetja E-RASTA, d. o. o.

Storitev Verified by Photko izvajalcem digitalnih storitev omogoča enostavno uvedbo pristopa »spoznaj svojo stranko« (KYC – know your customer). Gre za pristop, ki so ga banke uvedle za obvladovanje tveganj zaradi pranja denarja, financiranja terorizma ter drugih koruptivnih dejavnosti. Oddaljeno biometrično overjanje, ki nadomešča fizični obisk poslovalnice ali pooblaščenega agenta na domu, za registracijo v svoje digitalne storitve vse pogosteje uporabljajo tudi drugi izvajalci, ki za sklenitev posla zahtevajo osebno identifikacijo. Pristop KYC se vse pogosteje uporablja tudi za zagotavljanje ničelnega zaupanja, torej ne samo pri registraciji v digitalne storitve, ampak tudi pri vpisu in med njihovo uporabo.

Glede na uvajanje pristopa KYC v tujini lahko tudi slovenski ponudniki komercialnih digitalnih storitev, na primer banke, računajo na do 26-odstotno znižanje stroškov poslovanja ter do 15-odstotno povečanje prihodka.

»Varno biometrično overjanje poleg neposrednih poslovnih učinkov izvajalcem storitev omogoča tudi spremembo poslovnega modela. Podjetja in javne ustanove z odpravo fizične osebne identifikacije poenostavijo poslovanje s svojimi strankami, reorganizirajo poslovanje in ponudijo vrsto novih produktov, ki jih doslej niso mogla,« je izpostavil Stropnik.

Pri razvoju storitve Verified by Photko so v podjetju E-RASTA veliko pozornosti namenili enostavnosti uporabe v informacijskih rešitvah za digitalne storitve. Vključitev novega poslovnega uporabnika se izvede v nekaj minutah. Namestitev in integracija v informacijsko rešitev uporabnika, vključno s testiranjem, pa po njihovih ocenah ne bi smela trajati več kot en delovni teden.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
biometrija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več