Računalništvo, telefonija
28.07.2011 10:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fotoaparat brez sistema izostritve uspešno prestal krstni preizkus

Kot vse kaže, je podjetje Lytro s pripravo digitalnega fotoaparata brez klasičnega sistema izostritve zadelo v polno, saj se zanj že zanima modna industrija.
Kot vse kaže, je podjetje Lytro s pripravo digitalnega fotoaparata brez klasičnega sistema izostritve zadelo v polno, saj se zanj že zanima modna industrija.

Podjetje Lytro je junija predstavilo digitalni fotoaparat, ki predstavlja evolucijo digitalne fotografije. Tu namreč gre za prvi aparat, ki ni opremljen s klasičnim sistemom izostritve. Medtem ko je potrebno pri klasičnih digitalnih fotoaparatih poskrbeti, da je goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so fotografije zamegljene, to pri novincu podjetja Lytro ni potrebno. Tu se namreč nastavljanje goriščne razdalje in s tem ostrenje posnetka izvede šele po tem, ko je bil nepozaben trenutek že zajet.

Kot vse kaže, je podjetje Lytro s pripravo digitalnega fotoaparata brez klasičnega sistema izostritve zadelo v polno, saj se zanj že zanima modna industrija. Iz sodelovanja direktorja fotografije podjetja Lytro, manekenke in umetniškega direktorja je pred kratkim nastal celo prvi set fotografij, kjer lahko ostrino na fotografijah nastavljamo poljubno. Tu gre za fotografije velikosti 494 x 494 točk. Videoposnetek zajemanja fotografij z inovativnim digitalnim fotoaparatom je na voljo na spletni povezavi http://goo.gl/vOHxf.

Fotoaparat je preizkus prestal več kot odlično, saj tu ni bilo nikakršne zakasnitve zaradi nadležnega nastavljanja ostrine. Tu velja sicer omeniti, da so bile fotografije »izdelane« s pomočjo namenske programske opreme, ki je iz obilice slikovnih podatkov »izvlekla« fotografijo prave ostrine. Čeprav je bil digitalni fotoaparat med samim zajemanjem fotografij zamegljen, lahko iz dimenzij in oblike sklepamo, da gre tu za običajen kompaktni digitalni fotoaparat. Podjetje Lytro obljublja, da bo revolucionarni aparat naprodaj kmalu. Za nakup kompaktnega digitalnega fotoaparata naj bi bilo potrebno odšteti dobrega stotaka. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku