Življenjski slog
12.09.2021 17:49
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Formula prihodnosti: sončna elektrarna, toplotna črpalka in prezračevalni sistem

O energetski neodvisnosti moramo začeti razmišljati čim prej. Zemlja ima namreč omejeno količino virov energije, ki jih vsako leto pridno izkoriščamo.
Prana ventilacijski sistemi z rekuperacijo oziroma vračanjem toplote odvedenega zraka so najbolj učinkovita prezračevalna rešitev.
Prana ventilacijski sistemi z rekuperacijo oziroma vračanjem toplote odvedenega zraka so najbolj učinkovita prezračevalna rešitev.

Če si priznamo ali ne, smo ljudje v veliki meri še vedno odvisni od energije, ki jo proizvedemo s fosilnimi gorivi, to pa posledično proizvede veliko ogljičnega odtisa. Zato iščemo alternativne vire energije. Smo v prvi fazi elektrifikacije sveta, kamor spada tudi energijska neodvisnost domov s sončnimi elektrarnami in toplotnimi črpalkami.

Naj postaneta vaš dom ali podjetje energetsko neodvisna s pomočjo podjetja Sončni sistemi d.o.o. Vaša sončna elektrarna lahko proizvede dovolj električne energije za potrebe gospodinjstva in ogrevanja. Odločite se za najboljšo kombinacijo: sončna elektrarna + toplotna črpalka + prezračevalni sistem.

Kaj je sončna elektrarna po sistemu samooskrbe?

Trenutno najbolj popularna vrsta elektrarn v Sloveniji so sončne elektrarne po sistemu samooskrbe. Bistvo samooskrbe je merjenje električne energije na letnem nivoju. Skozi poletje, ko elektrarna proizvaja več od vaših potreb, viške električne energije oddaja v omrežje. V zimskem času, ko je vaša poraba večja od proizvodnje, pa koristite viške, ki ste jih v omrežje oddali poleti. Tako boste v celem letu prejeli samo en račun za električno energijo, ki bo upošteval razliko med porabljeno in oddano električno energijo.

Investicija v postavitev sončne elektrarne se tako povrne s prihrankom pri plačilu porabljene električne energije v dobi 5-7 let. Garancijske dobe za proizvodnjo iz najnovejših panelov so vse do 30 let, medtem ko je predvidena življenjska doba take elektrarne od 35 do 40 let.

Ponudba sončnih elektrarn vključuje komponente največjih svetovnih proizvajalcev, ki ponujajo tudi ene izmed najdaljših garancij na trgu. Trenutne garancije na izplen panelov so tako že 30 let nad 85 %.

Vse, kar morate vedeti o sončni elektrarni

Kakšno elektrarno lahko postavim v okviru samooskrbe?

Največja moč elektrarne za samooskrbo NI OMEJENA. Omejena je samo moč, ki jo lahko oddajamo v omrežje. Ta limit znaša 80 % priključne moči.

Kakšne so prednosti samooskrbe v primerjavi s proizvodnjo in prodajo električne energije?

Pri samooskrbi ne gre za prodajo električne energije, zato ni potrebe po registraciji dejavnosti in tudi ne po plačevanju raznih prispevkov, povezanih z opravljanjem dejavnosti. Za priklop naprave na omrežje zadošča že obstoječe merilno mesto. Zadostuje en števec električne energije, ki pa mora biti dvosmeren.

Kolikšna je optimalna velikost oziroma moč elektrarne?

Električna energija, pridobljena z napravo za samooskrbo, je namenjena izključno pokrivanju lastnih potreb po električni energiji. Zato je izredno pomembno, da sta velikost in moč prilagojeni posameznemu gospodinjstvu oziroma podjetju, da bo naprava proizvedla ravno pravšnjo količino električne energije za pokrivanje letne potrebe. Kolikšna je ta moč, vam bodo glede na podatke izračunali naši strokovnjaki z večletnimi izkušnjami na področju postavitve sončnih elektrarn.

Za sončne elektrarne, priklopljene po sistemu samooskrbe, vam pripada subvencija Eko sklada, ki znaša 180,00 EUR na kW do maksimalno 80 % priključne moči, kar pri povprečni velikosti elektrarne (13,6 kW) znese 2.448,00 EUR. 

Zmanjšajte stroške še s toplotno črpalko

Toplotne črpalke zrak-voda so najugodnejša opcija izmed vseh toplotnih črpalk, saj ni dodatnih stroškov vrtine ali črpalk za vodo. K rentabilnosti pripomorejo ugodna cena, visoka učinkovitost in nizka poraba energije. Ob zamenjavi starega ogrevalnega sistema za novo toplotno črpalko lahko pridobite subvencijo vse do 3.200,00 EUR.

Sistem zrak-voda omogoča odvzem toplote iz okolice in jo prenese na vodo za ogrevanje. S pravilno izbiro lahko privarčujete do 75 % v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Najnovejše toplotne črpalke zrak-voda imajo COP število že preko 5 (TOSHIBA ESTIA z R32 plinom 5,20), kar pomeni, da je proizvodnja toplotne energije kar 5,2-krat večja od porabe električne energije. V kombinaciji s sončno elektrarno za samooskrbo pa tudi teh 25 % električne energije pridelate sami in tako še dodatno privarčujete. Tako je lahko vaše ogrevanje s toplotno črpalko ob investiciji v sončno elektrarno popolnoma brezplačno.

Zakaj bi vsak dom moral imeti prezračevalni sistem?

Prezračevalni sistemi so izredno pomembni, tako doma kot na delovnem mestu. Prostori, kjer preživimo večino svojega časa, morajo biti primerno zračni, in tu nastopijo prezračevalni sistemi, ki ne poskrbijo zgolj za kroženje ali hlajenje zraka, so še veliko več. Poleg toplote, ki jo proizvajajo človeška telesa, lahko dober prezračevalni sistem izniči toplotni učinek računalniških naprav in drugih strojev. V času, ko so se pisarne preselile domov, ste zagotovo opazili, da je v tistem prostoru veliko topleje kot drugje. Razlika v temperaturi je še posebej opazna v večjih podjetjih, kjer je v enem prostoru večje število naprav. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se v podjetjih pogosto ne zavedajo negativnih posledic tega.

Pri izbiri ustreznega prezračevalnega sistema je potrebno upoštevati kar nekaj smernic. Medtem ko bo skoraj vsak novejši sistem zadovoljil vaše osnovne potrebe, boste z naložbo v sistem, prilagojen vašim prostorom, poskrbeli za izkoristek polnega potenciala prezračevalne naprave.

Začnite na začetku. Prezračevalni sistem je sistem naprav, ki s prezračevanjem izločijo neželene snovi iz ozračja: od plesni, bakterij in dima do vonjav in vlage. Prezračevanje je učinkovito takrat, ko notranji umazan zrak zamenjate s čistim zunanjim zrakom.

Prezračevalni sistem takoj ublaži trpljenje bolnikov z dihalnimi težavami

Vsakič, ko vstopite v svoj dom, vdihnete več kot 900 različnih hlapnih organskih spojin, med njimi tudi številne kemikalije, ki zastrupljajo kožo in dihalni sistem. Agencija za varstvo okolja opozarja, da so notranji prostori brez prezračevalnega sistema do 70 % bolj onesnaženi od tistih, ki ga imajo. Lastniki lahko sprejmejo ukrepe za zaščito sebe in svojih bližnjih z namestitvijo prezračevalnega sistema, ki bo skrbel za kroženje zraka po prostorih. Izpostavili bomo prezračevalne naprave, ki po zbranih podatkih predstavljajo razumno izbiro glede na učinkovitost, ceno in funkcionalnost.

Ventilacijski sistemi z rekuperacijo so najbolj učinkovita rešitev

Prana ventilacijski sistemi z rekuperacijo oziroma vračanjem toplote odvedenega zraka so najbolj učinkovita prezračevalna rešitev. Namesto da zgolj izvlečejo in nadomestijo notranji zrak, med samim procesom odvzamejo toploto odhajajočemu zraku in jo dodajo zraku, ki prihaja v prostor.

Za namestitev potrebujete le eno vrtino, prilagodljiva zasnova pa omogoča namestitev v stanovanja, hiše in poslovne prostore. Možgane sistema predstavlja izmenjevalnik toplote, ki zrak brez mešanja nasprotnih tokov istočasno dovaja in odvaja. Narejen je iz bakra, ki je odličen prevodnik in naravni antiseptik. Baker v rekuperatorju ustvari okolje, ki omogoča dezinfekcijo zraka, zato virusi, bakterije in mikrobi izgubijo sposobnost preživetja. Sistem lahko upravljate z daljinskim upravljalnikom ali regulacijskim stikalom. Tovrstni sistemi od običajnega ogrevalnega sistema niso odvisni.

Z učinkovitim sistemom se boste poslovili od plesni, vlage in bakterij, hkrati pa boste tudi znižali stroške. Zaprosite lahko tudi za subvencijo Eko sklada, ki vam ob nakupu vrne nepovratno finančno spodbudo do 20 % naložbe.

Več o omenjenih rešitvah najdete na spletni strani
soncni-sistemi.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več