Računalništvo, telefonija
02.07.2010 06:17
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Finska uzakonila pravico do širokopasovne povezave v svetovni splet

Finska je širokopasovno povezavo opredelila kot zakonsko pravico vsakega slehernega državljana!
Finska je širokopasovno povezavo opredelila kot zakonsko pravico vsakega slehernega državljana!

Čeprav bi morala biti v letu 2010 širokopasovna povezava dostopna vsakemu slehernemu prebivalcu našega planeta, temu kakopak ni tako. Tudi v Sloveniji žal še vedno najdemo »otočke«, kjer so računalničarji za dostop do interneta primorani uporabljati povezave s hitrostjo 52 kbitov na sekundo ali mobilni dostop. Medtem ko slovenska vlada znižuje investicije v širokopasovno povezavo, to ne velja za Finsko, saj je pred kratkim kot prva država na svetu potrdila pravico vsakega državljana, da ima dostop do širokopasovnega interneta.

Finsko ministrstvo za komunikacije se je z zakonskim aktom zavezalo, da bodo v letošnjem letu vsi prebivalci Finske imeli možnost spletnega prenosa podatkov s hitrostjo vsaj enega megabita na sekundo. Do leta 2015 pa naj bi se hitrost prenosa zvišala na vrtoglavih 100 megabitov na sekundo (!). Finsko je kot vzor že vzela Velika Britanija, saj se je zavezala, da bo do leta 2012 vsem svojim prebivalcem zagotovila internetno pipico hitrosti vsaj dva megabita na sekundo.

A ne bi bilo prekrasno, da bi tudi slovenski politiki uzakonili pravico do širokopasovne povezave? Vsekakor bi bilo to tako za posameznike kot tudi za gospodarstvo precej bolj koristno kot pa sprejem kontroverznega predloga zakona, ki delovno dobo povišuje na 65 let in skrajšuje odpovedne roke. A ne?


Prijavi napako v članku