Računalništvo, telefonija
08.09.2008 13:27

Deli z drugimi:

Share

Festival računalništva in sodobnih komunikacij – FRiSK

Festival računalništva in sodobnih komunikacij FRiSK bo letos potekal drugič in postaja tradicionalen. V lanskem letu ga je v murskosoboškem gradu obiskalo več kot 2000 obiskovalcev, doživel je preko 40 medijskih objav lokalnih in nacionalnih medijev in ugodne odzive udeležencev festivala. O dobrem obisku priča tudi dejstvo, da so bile vse štiri delavnice s po 35 obiskovalci do zadnjega mesta zasedene. Gost festivala in uradni govorec je bil minister za razvoj, dr. Žiga Turk, ki je festival pohvalil tudi na svojem spletnem dnevniku.

FRiSK ostaja v lokalnem pomurskem okolju. Organizatorji festivala želijo dogodek prikazati kot prostor druženja, mreženja in izobraževanja za stroko ter poslovno javnost, v širši javnosti pa vplivati na popularizacijo informacijsko komunikacijskih tehnologij v regiji, državi in širše. Pri pripravi festivala sodelujejo z lokalnimi, slovenskimi ter svetovno znanimi podjetji iz področja informacijskih tehnologij in sodobnih komunikacij ter drugimi najboljšimi slovenskimi podjetji, mediji, društvi in izobraževalnimi institucijami.

Omreži me 3.0

Letošnji FRiSK bo potekal 11. in 12. septembra v murskosoboškem gradu pod geslom Omreži me 3.0, ki ponazarja druženje in povezovanje računalniških navdušencev, uspešnih podjetij in perspektivnih kadrov. Na osrednjem slovenskem festivalu na področju informacijsko komunikacijsko tehnologij se bodo v obeh dveh dneh zvrstila številna predavanja, predstavitve, okrogle mize, delavnice. Odprt bo edinstveni muzej računalništva v Sloveniji. Festival je namenjen tako stroki kot tudi splošni javnosti. Pomembna lastnost festivala pa ostaja brezplačnost vseh dogodkov.

Program festivala

Prvi dan festivala bo po uradni otvoritvi sledilo FRiSK-ovo omizje na temo Vladanje 2.0, na kateri bodo med drugim sodelovali minister za razvoj dr. Žiga Turk, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec, Dušan Zupančič (GZS), dr. Mitja Slavinec, Jožef Horvat, dr. Franc Trček (FDV) in dr. József Györkös. Zatem bo potekal Pomurski informacijski forum, na katerem bodo pomurska podjetja predstavila svoje lastne rešitve na področju informacijskih tehnologij. Na FRiSK-ovem omizju pa bo govora o razvoju spletnih trgovin in varnosti spletnega nakupovanja. Prvi dan festivala se bo zaključil z vodenim ogledom muzeja računalništva in predstavitvijo navtičnega simulatorja.

Drugi dan se bo pričel s predstavitvijo mladih uspešnih podjetij z naslovom “Startupi v informatiki.” V predavanju Safe.si pa se bo opozarjalo na morebitne nevarnosti in posledice posredovanja osebnih podatkov na spletne strani socialnih omrežij kot so Facebook, Netlog in Myspace. Na FRiSK-ovem omizju Mediji vs. Spletne skupnosti pa bodo Jernej Sobočan, Igor Vobič (FDV), Matej Ficko (sobotainfo.com) in Jani Sever (vest.si) razpravljali o odnosih med mediji in spletnimi skupnostmi. Pod vodstvom dr. Renata Lukača bo potekal “Linux install fest”, kjer se bodo udeleženci naučili varno in udobno namestiti odprtokodni operacijski sistem. Sledilo bo predavanja o uporabi navigacijskih sistemov. Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota pa bo predstavil film intermedijskega projekta Moje mesto – moj svet.

Borza kadrov

Za mlade informatike, študente in dijake tehničnih smeri ter delodajalce so letos pripravili Borzo kadrov, ki bo potekala prvi dan festivala, v četrtek, 11. septembra. Mladi ob iskanju zaposlitve najpogosteje ne vedo, na koga naj se obrnejo in kje iščejo zaposlitev, med tem ko konkurenčna prednost podjetij vedno bolj postajajo mladi perspektivni kadri. Na spletni strani festivala lahko tako v oddelku “Borza kadrov” iskalci kot tudi ponudniki zaposlitve brezplačno vpišejo svoje kontaktne podatke in pogoje oziroma zahtevana znanja. Na samem festivalu se bodo potem prijavljena podjetja in prijavljeni iskalci dela zbrali v skupnem prostoru, kjer bodo predstavniki podjetja na kratko predstavili svojo dejavnost, način dela, potrebna znanja in z interesenti navezali prvi stik.

Vizija festivala FRiSK

Festival FRiSK bo tudi letos nadaljeval s poslanstvom promocije informacijsko-komunikacijske tehnologije in druženjem računalniških ljubiteljev ter stroke. Cilji festivala so tako med drugim tudi: pospešiti razvoj informacijskih tehnologij, seznanjanje širše javnosti s prednostmi, ki nam jih le-ta prinasa ter vzbujanje zanimanja mladih za študij tehniških smeri, ob tem pa druženje predstavnikov podjetij z najperspektivnejšimi mladimi kadri. Tudi letos pa so sodelovanje potrdila pomurska, slovenska in tudi svetovno priznana računalniska podjetja. Obisk vseh dogodkov na festivalu je brezplačen.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več