Računalništvo, telefonija
20.05.2011 15:29

Deli z drugimi:

Share

Facebook želi vašo telefonsko številko

Uporabniki socialnih omrežij žal postajajo vse bolj priljubljena tarča spletnih kriminalcev.
Uporabniki socialnih omrežij žal postajajo vse bolj priljubljena tarča spletnih kriminalcev.

Družbeno omrežje Facebook je bogatejše za novo varnostno storitev. Ta naj bi pripomogla k večji varnosti uporabnikov. Ti so dejansko iz dneva v dan bolj priljubljena tarča spletnih nepridipravov. Facebook je uporabnikom ponudil v uporabo varnostno funkcionalnost Login Approvals oziroma možnost dvonivojske avtentikacije.

Za pričetek uporabe priročne varnostne storitve zadošča, da profil na družbenem omrežju Facebook povežemo z našo mobilno telefonsko številko. Ko se bomo prijavljali z domačega računalnika, bosta za dostop zadostovala le uporabniško ime in geslo. Če se bomo mi ali potencialni napadalec poskušal na naš profil povezati iz druge naprave, bomo na mobilni telefon prejeli kratko sporočilo SMS z aktivacijsko kodo. Brez nje dostop do profila ne bo možen. S tem bo dejansko preprečena zloraba profila.

V primeru neuspele prijave bomo o poskusu »udora« obveščeni preko kratkega sporočila SMS. V tem primeru bomo seveda nemudoma poskrbeli za zamenjavo dostopnega gesla. Nova varnostna funkcionalnost Facebooka je vsekakor pohvale vredna. Vprašanje tu je, ali mu dobo uporabniki zaupali mobilno telefonsko številko. Facebook ni ravno znan kot dober »čuvaj« osebnih podatkov njegovih uporabnikov in kaj hitro se lahko zgodi, da bo ta pristala v rokah bodisi oglaševalcev bodisi kriminalcev.


Prijavi napako v članku