Triki in nasveti
04.11.2010 12:43

Deli z drugimi:

Share

Kako Facebook aplikacijam preprečimo dostop do naših podatkov?

Aplikacije, igre ali spletni strani na socialnem omrežju Facebook pogosto kršijo našo zasebnost!
Aplikacije, igre ali spletni strani na socialnem omrežju Facebook pogosto kršijo našo zasebnost!

Spletna časopisna hiša Wall Street Journal je v drugi polovici oktobra objavila izsledke izjemno zanimive raziskave, ki se je nanašala na varovanje zasebnosti na socialnem omrežju Facebook. Ta je pokazala, da določene Facebookove aplikacije oglaševalcem prikrito pošiljajo informacije o uporabnikih. To je sicer v nasprotju celo s pravili Facebooka, ki z osebnimi in zasebnimi podatki svojih uporabnikov pogosto ravna kot svinja z mehom. Še bolj sporne so razne Facebook reklame, ki pod pretvezo nerazumnih akcijskih ponudb (pred kratkim naj bi na Facebooku celo podarjali Apple računalnike) ali nagradnih iger (zadeni iPhone), ki potem, ko Facebook aplikaciji dovolimo dostop, ta samodejno ustvarja poste na zidovih prijateljev, pošilja vaša osebna sporočila brez vaše vednosti in izvaja ostale neželene akcije znotraj omrežja Facebook.

Kako lahko preverimo, katere aplikacije in spletne igre imajo dostop do naših osebnih podatkov na Facebooku? In še bolj pomembno, kako tem Facebook aplikacijam preprečiti dostop do naših podatkov (ne-dovoli)?

Seznam aplikacij in spletnih iger, ki imajo dostop do naših podatkov na socialnem omrežju Facebook, lahko preverimo tako, da po uspešni prijavi v Facebook kliknemo na povezavo »Uporabniški račun« (desno zgoraj) in izberemo »Nastavitve zasebnosti«. Nato v spodnjem levem kotu izberemo povezavo »Uredi nastavitve za uporabo aplikacij, iger in spletnih strani«. Tu lahko takoj preverimo, katere aplikacije, igre in spletnih strani imajo dostop do naših osebnih podatkov. Ko neželeno FB aplikacijo najdemo, jo lahko takoj odstranimo, v primeru, da gre za spam ali kako drugače škodljivo ali žaljivo aplikacijo pa brez oklevanja kliknite na povezavo “Prijavi aplikacijo” (Report Aplication), s čimer boste Facebooku sporočili, da je s to aplikacijo nekaj narobe.

Kolikor smo aplikaciji, igri ali spletni strani pomotoma ali zgolj iz radovednosti dovolili dostop do naših podatkov na socialnem omrežju Facebook, jo lahko na sila preprost način odstranimo. Za to zadošča, da kliknemo na gumb »Uredi nastavitve« in z miškinim klikom na »x« ostranimo neželeno aplikacijo, igro ali spletno stran iz našega profila na socialnem omrežju Facebook.

Kratek videoposnetek pravkar opisanega postopka si lahko ogledate na spletni strani http://skrci.me/odstrani. Ste morda v seznamu našli kakšno aplikacijo, za katero niste vedeli, da dostopa do vaših podatkov na socialnem omrežju Facebook?


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več