Facebook
16.06.2012 17:15

Deli z drugimi:

Share

Facebook zahteva vašo telefonsko številko

Boste Facebooku zaupali vašo mobilno telefonsko številko?
Boste Facebooku zaupali vašo mobilno telefonsko številko?

Facebook je v okviru nove varnostne iniciative pričel uporabnike pozivati, naj mu zaupajo svojo mobilno telefonsko številko. Tu gre za povsem enako potezo, kot je je Google pričel izvajati že pred časom. Facebook zatrjuje, da telefonsko številko potrebuje zaradi naše varnosti. Ta naj bi nam namreč prišla v poštev za obnovitev dostopa do uporabniškega računa v primeru izrednih razmer (na primer izmik uporabniškega računa).

Vprašanje, ki se nam tu postavlja, je seveda to, ali naj Facebooku zaupamo našo mobilno telefonsko številko. S to dilemo se bo moral kmalu soočiti prav vsak uporabnik priljubljenega družabnega omrežja. Če nas je strah, da nam bo nekdo prej ali slej izmaknil uporabniško geslo, je telefonsko številko smiselno vpisati. V primeru kraje nam bo namreč Facebook na zahtevo poslal kratko sporočilo SMS, ki bo vsebovalo novo geslo za dostop.

Mnogi kritiki priljubljenega družbenega omrežja opozarjajo, da je varnost morda le izgovor za to, da bi to prišlo do mobilnih telefonskih številk svojih uporabnikov. To naj bi Facebook s pridom izkoristil predvsem ob pričetku prodaje lastnega operacijskega sistema in pametnega mobilnega telefona. Uporabniki namreč precej lažje zamenjajo mobilnik kot pa telefonsko številko.

Če vas je strah, da vam bo nekdo izmaknil uporabniško geslo za dostop do priljubljenega družbenega omrežja, a obenem ne želite Facebooku izročiti svojo osebno telefonsko številko, se lahko odločite za kompromis. Lahko si namreč umislite dodatno mobilno telefonsko številko za tovrstne zadeve. Tu imamo seveda v mislih predplačniške pakete, ki jih imajo praktično vsi ponudniki mobilnih storitev.


Prijavi napako v članku