Facebook
13.04.2022 10:07
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook s svojo kriptovaluto?

Mark Zuckerberg upa, da bodo plačilni žetoni zmanjšali odvisnost platforme od oglasov, medtem ko njena priljubljenost upada.
Facebook se ponovno podaja v kriptovalute.
Facebook se ponovno podaja v kriptovalute.

Mark Zuckerberg želi razviti virtualne kovance oziroma kriptovaluto, ki so jih zaposleni poimenovali kar »Zuck bucks«. Namenjeni naj bi bili uporabnikom Facebooka in Instagrama kot del nabora izdelkov, namenjenih zmanjšanju odvisnosti njegovih platform od oglaševanja v prihodnjem “metaverzumu”.

Facebookova matična skupina Meta želi razviti vrsto virtualnih izdelkov – vključno z digitalnimi žetoni in »kovanci za ustvarjanje« – za diverzifikacijo dohodka in oživitev svoje uporabniške baze, ki se vse bolj obrača na nove tekmece, kot je TikTok.

Meta ostaja prevladujoči ponudnik družbenih omrežij – njeni prihodki so se leta 2021 povečali za kar 37% na 118 milijard dolarjev, saj so se oglaševalci na vse pretege trudili, da bi dosegli 4,9 milijarde mesečnih aktivnih uporabnikov Facebooka in Instagrama. Toda tudi TikTok ni počival. Ustvaril je ogromen posel brez oglasov, ki temelji na nakupih znotraj aplikacij in e-trgovine.

Podjetje Meta, ki se je v svoji zgodovini večkrat dokopalo do storitev tekmecev, kot na primer Snapchat, zdaj išče načine za nadaljnjo monetizacijo svoje uporabniške baze, poroča Financial Times, ki je prvi poročal o tej zgodbi.

Meta si podrobneje ogleduje določene izdelke, kot na primer »žetone družbenih omrežij« ali »žetone ugleda«, ki bi jih uporabniki lahko uporabili kot nagrade. Prav tako naj bi bili na voljo “kovanci ustvarjalcev”, ki bi jih lahko uporabljali vplivneži na Instagramu.

Tako kot Amazonov Twitch tudi TikTok uporablja sistem napitnine, pri katerem lahko oboževalci kupijo njegove kovance in z njimi kupijo darila, ki jih podarijo svojim najljubšim ustvarjalcem. Ustvarjalci lahko kupijo tudi kovance za uporabo orodij, kot je Promote, da promovirajo svoj profil videoposnetka TikTok in tako posledično povečajo število gledalcev ali sledilcev.

Pobude, ki jih vodi Facebookov finančni oddelek, Meta Financial Technologies, sledijo nesrečnemu pohodu podjetja v poskus ustvarjanja globalne kriptovalute, projekta, imenovanega Libra (kasneje Diem), ki je bil v začetku tega leta opuščen zaradi težav z ameriškimi regulatorji.

To ni bilo prvič, da se je Facebook želel premakniti v svet virtualnih financ. Leta 2009 je podjetje uvedlo Facebook Credits za olajšanje nakupov v aplikacijah v takrat zelo priljubljenih igrah, kot je Zynga’s FarmVille. Čeprav je bilo vse skupaj zelo uspešno, se je projekt po le štirih letih ugasnil, potem ko je mednarodna rast Facebooka povzročila drage pretvorbe tujih valut.

Meta želi sedaj vstopiti tudi v svet nezamenljivih žetonov (NFT) z načrti, da bi omogočili njihovo integracijo v Instagram in Facebook.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Facebook


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več