Računalništvo, telefonija
20.12.2018 13:38

Deli z drugimi:

Share

Facebook nelegalno delil osebne podatke uporabnikov z več kot 150 podjetji

Facebook jo je v primeru afere "Cambridge Analytica" odnesel relativno poceni!
Facebook jo je v primeru afere "Cambridge Analytica" odnesel relativno poceni!

Podjetje Facebook z več kot dvema milijardama uporabnikov je bilo že večkrat zasačeno pri nelegalnem zbiranju osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja. Najnovejša afera povezana z osebnimi podatki pa je razkrila, da je imelo priljubljeno družbeno omrežje z več kot 159 podjetji širom sveta sklenjen partnerski dogovor, ki je grobo posegal v zasebnost uporabnikov. Tu gre tudi za »ugledna« podjetja s področja računalništva, kot so Apple, Microsoft, Sony, Amazon in Netflix.

Novo afero z nelegalnim deljenjem osebnih podatkov s strani podjetja Facebook so tokrat razkrili raziskovalni novinarji ameriške časopisne hiše The New York Times. Ti naj bi celo zbrali dokaze o tem, da je podjetje Facebook tujim podjetjem omogočil celo možnost prebiranja zasebnih sporočil uporabnikov ter dostop do seznamov prijateljev, njihovih imen in elektronskih naslovov. Na tem seznamu so bila tudi podjetja, ki vsaj za Američane niso zaupanja vredna, kot na primer Yandex in Huawei.

Pri podjetju Facebook so se na obtožbe raziskovalnih novinarjev ameriške časopisne hiše The New York Times seveda takoj odzvali. Ti so zagotovili, da so osebne podatke uporabnikov delili s tretjimi podjetji zgolj v primeru, če uporabnik svoje osebne podatke ni pravilno zaščitil. To v praksi pomeni, da varnostne nastavitve njegovega profila so bile takšne, da je omogočal dostop do njegovih osebnih podatkov vsem uporabnikom družbenega omrežja Facebook in ne zgolj njegovim prijateljem. To dejansko pomeni, da je priljubljeno družbeno omrežje izkoristilo nepazljivost oziroma neznanje več milijonov uporabnikov in na ta račun v zameno prejelo osebne podatke o uporabnikih storitev podjetji, s katerimi je imelo sklenjeno omenjeni sporazum o sodelovanju.


Prijavi napako v članku