Računalništvo, telefonija
14.12.2016 10:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook kmalu z lastnim denarjem, ki bi lahko ogrozil Bitcoin?

Facebook naj bi svoj plačilni sistem razkril naslednje leto!
Facebook naj bi svoj plačilni sistem razkril naslednje leto!

Ker je prihodnost svetovnih denarnih valut precej negotova, številni posamezniki in podjetja neprestano iščejo nadomestne možnosti za prodajo ter nakup blaga in storitev. Kot zelo dober nadomestek klasičnemu denarju se je izkazala navidezna denarna enota Bitcoin, saj ta »zadaj« nima centraliziranega izdajatelja in omogoča anonimno spletno plačevanje. Glavna prednost valute Bitcoin je tudi v njeni hitrosti. Medtem ko pridobitev denarja pri običajni bančni transakciji lahko traja tudi nekaj dni, se prenos denarja pri Bitcoinu pogosto izvede v pičlih nekaj urah.

Ker pa z Bitcoinom ni mogoče služiti, pri podjetju Facebook resno razmišljajo o tem, da bi uvedli kar lastno navidezno denarno valuto. Podjetju Facebook Payments International Limited (FBPIL) je namreč Irska centralna banka pred kratkim podelila licenco za elektronski denar, na podlagi katere bi lahko podjetje Facebook ustvarilo lastno platformo za plačevanje. Ker je Irska članica Evropske unije, ta licenca velja prav v vseh članicah evroobmočja. Čeprav bo uporabnik še vedno moral imeti osebni transakcijski račun, bo prenos denarja med uporabniki Facebooka potekal hitro, preprosto in brez zakasnitev, ta možnost pa bo na voljo tudi na mobilnih napravah.

Če želi podjetje Facebook tekmovati z denarno valuto Bitcoin, bo moralo izboljšati svoje možnosti in povečati učinkovitost svoje plačilne mreže. Facebook na srečo lahko računa na veliko mrežo uporabnikov, saj njegove storitve aktivno uporablja že kar 1,5 milijarde uporabnikov.


Prijavi napako v članku