Računalništvo, telefonija
13.02.2008 12:22
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropski dan varne rabe interneta

Dan varne rabe interneta je vsakoletni dogodek, ki ga obeležujemo februarja. Organizira ga In.safe, evropsko omrežje za varno rabo spleta. Leta 2007 je pri obeležitvi Dneva varnejšega spleta sodelovalo 43 držav z vsega sveta. Proslavitev petega Dneva varne rabe interneta je potekala 12. februarja 2008. Zlati pokrovitelj dogodka je UPC Broadband.

Insafe, EU organizacija za osveščanje o varni rabi interneta v Evropi in mednarodni kabelski operater UPC sta danes predstavila orodja za varno rabo interneta za starše in otroke. Gradiva so prevedena v 11 glavnih evropskih jezikov, med drugim tudi v slovenskega, in obravnava vprašanja varne rabe interneta ter staršem in mladim svetuje, kako jih razrešiti. Gradiva o varni rabi interneta so bila predstavljena 12. februarja kot del In.safovega programa Varnejši splet.

Interaktivna orodja za varno rabo interneta v slovenskem jeziku sta pripravila safe.si in UPC Telemach. Gradivo je sestavljeno iz obsežnega priročnika za starše, praktičnega vodiča, oblikovanega posebej za otroke med 6. in 12. letom starosti, nalepk, družinskega potrdila in situacijskih kartic, ki učenje varne rabe interneta naredijo zabavno in privlačno ter dajejo občutek varnosti in kontrole. Razpošiljanje gradiv bo potekalo preko različnih kanalov.

Dan varne rabe interneta je uradno razglasila Viviane Reding, evropska komisarka za informacije, družbo in medije, na spletnem blogatonu, ki je 12. februarja potekal v živo na blog.eun.org. Komisarka Redingova, ki je tudi pokroviteljica Dneva varne rabe interneta, je izrazila svojo podporo omenjenemu gradivu z besedami: “Vesela sem, da se pobuda, ki mladim ponuja pomoč, uresničuje v toliko evropskih državah. UPC-ju in In.safe-u čestitam za dober zgled partnerstva med javnim in zasebnim.”

Vojko Rovere, direktor podjetja UPC Telemach, je ob tej priložnosti povedal: “UPC Telemach je ponosen na svoj prispevek k Dnevu varnejšega interneta pri pripravi gradiv, ki so učinkovita orodja za učenje varne rabe interneta in dvig osveščenosti. Varna raba interneta je ena od pripritetnih področij vlaganja v lokalno skupnost. Dramatično naraščanje možnosti, ki jih ponuja internet, spremljajo tudi številne nevarnosti, še posebej za mlade uporabnike. V tem pogledu želi UPC Telemach prevzeti pobudo in storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi internet postal zanesljiv in varen prostor za vsakogar.”

Ob tej priložnosti bo družba UPC Telemach d.o.o. priredila več aktivnosti z namenom osveščanja otrok in njihovih staršev po trgovskih centrih širom Slovenije in pripravila predavanja o varni rabi interneta po izbranih osnovnih šolah.


Prijavi napako v članku