Računalništvo, telefonija
09.07.2013 14:58
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija s strožjimi kaznimi za računalniški kriminal

Nepridipravom na ozemlju Evropske unije se bo odslej trda predla, saj je Evropski parlament sprejel predlog za zvišanje zaporne kazni za vsa kazniva dejanja povezana z računalniškim kriminalom. Najvišja zaporna kazen v višini petih let pa je predvidena za napade na kritično infrastrukturo.
Spor med podjetjema Cyberbunker in Spamhaus je pokazal, da lahko kdorkoli in kadarkoli zaneti kibernetsko vojno v malem.
Spor med podjetjema Cyberbunker in Spamhaus je pokazal, da lahko kdorkoli in kadarkoli zaneti kibernetsko vojno v malem.

Evropski parlament je konec lanskega leta organe in ustanove Evropske unije ter podjetja in posameznike opozoril na številne kibernetske napade, ki so doslej povzročili znatno gospodarsko škodo. Ker ukrepi za zajezitev računalniškega kriminala niso bili učinkoviti, je Evropski parlament pred kratkim sprejel predlog za zvišanje zaporne kazni za vsa kazniva dejanja, ki so povezana z nezakonitim dostopom do informacijskih sistemov. Najnižja predvidena zaporna kazen za računalniški kriminal odslej znaša vsaj dve leti, medtem ko je za napade na kritično infrastrukturo, kot so na primer računalniški sistemi elektrarn, cestnih povezav, javnega omrežja in podobno, zagrožena zaporna kazen v višini vsaj petih let.

Nova direktiva Evropskega parlamenta povečuje kazni tudi za nezakonito prestrezanje komunikacij ter proizvodnjo in prodaja hekerskih orodij s pomočjo katerih lahko najemamo računalniške sisteme za napade na tuje ustanove. Evropski parlament je prepričan, da bodo višje zaporne kazni marsikaterega nepridipravega odvrnile od napada na računalniške sisteme posameznikov, podjetij in ustanov, ki imajo sedež na ozemlju držav članic evropske unije. Vlade držav članic Evropske unije imajo sedaj na voljo dve leti časa, da njihovo lokalno zakonodajo uskladijo z novo direktivo Evropskega parlamenta na področju računalniškega kriminala.


Prijavi napako v članku