Računalništvo, telefonija
27.12.2016 10:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija še nad Facebook

Videoklici WhatsApp bodo kmalu na voljo vsem uporabnikom mobilnih naprav Android!
Videoklici WhatsApp bodo kmalu na voljo vsem uporabnikom mobilnih naprav Android!

Na spletu še vedno odmeva nedavna obtožba Evropske komisije, da je podjetje Facebook komisarjem »lagalo« pri prevzemu priljubljene storitve za neposredno sporočanje WhatsApp. Jabolko spora so dejansko spremenjeni pogoji uporabe storitve WhatsApp, ki so pričeli veljati avgusta letos. V njih je podjetje Facebook zapisalo, da bo storitev WhatsApp delila določene telefonske številke uporabnikov s Facebookom, to pa je seveda sprožilo nestrinjanje in preiskave številnih državnih ustanov, ki so zadolžene za varnosti osebnih podatkov v Evropski uniji.

Težava je tudi v tem, da je podjetje Facebook pred prevzemom priljubljene storitve za neposredno sporočanje WhatsApp varuhom osebnih podatkov obljubil, da v nobenem primeru ne bo združeval uporabniških računov obeh družbenih omrežij. Ker pa je podjetje Facebook ravno to storilo s spremembo pogojev uporabe WhatsAppa, so evropski komisarji proti njemu sprožili postopek. Facebook se lahko na obtožbe pritoži oziroma ugovarja do 31. januarja 2017, nato bo Evropska komisija odločala o njegovi krivdi glede zavajanja.

Če bo podjetje Facebook spoznano za krivo zavajanja evropskih komisarjev med postopkom prevzema priljubljene storitve za neposredno sporočanje WhatsApp, bi ga lahko doletela kar visoka kazen. Ta bi moral odšteti do en odstotek letnega prometa oziroma do največ preračunanih 172 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku