Facebook
02.12.2011 14:01
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija grozi Facebooku

V dopolnjeni Direktivi o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov bo zdaleč največ poudarka na varstvu »občutljivih« osebnih podatkov kot so lokacija, politična opredelitev, versko prepričanje in podobno.
V dopolnjeni Direktivi o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov bo zdaleč največ poudarka na varstvu »občutljivih« osebnih podatkov kot so lokacija, politična opredelitev, versko prepričanje in podobno.

Vsa družbena omrežja ravnajo z osebnimi podatki uporabnikov kot svinja z mehom. Med njimi kakopak najbolj izstopa Facebook, ki je Evropski komisiji že dalj časa trn v peti. Ta je prag tolerance evropskih komisarjev prestopil v trenutku, ko je avstrijski študent prava Max Schrems razkril, da Facebook ne briše osebnih podatkov. O njem je namreč na strežnikih hranil vsa izbrisana sporočila in slike, oznake, vse potrjene in nepotrjene dogodke, podatke o dregljajih, izbrisane osnutke nikoli poslanih sporočil, podatke o zavrnjenih prijateljstvih in še mnogo več.

Ker kršitvam pravic uporabnikov s področja varstva osebnih podatkov ni videti konca, je Evropska komisija pred kratkim pripravila spremembo Direktive o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov. Ta bo vsem družbenim omrežjem ostro prepovedala deljenje osebnih podatkov uporabnikov s spletnimi oglaševalskimi agencijami. To bo dovoljeno le v primeru, da se bo uporabnik s tem strinjal. Da bi spremembe evropske direktive o varstvu osebnih podatkov lahko dosegle svoj namen, bo ta še poenotila različne nacionalne zakonodaje na tem področju.

Dopolnjena Direktiva o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov naj bi stopila v veljavo že januarja prihodnje leto. V njej bo zdaleč največ poudarka na varstvu »občutljivih« osebnih podatkov kot so lokacija, politična opredelitev, versko prepričanje in podobno. Evropska komisija verjame, da bodo družbena omrežja Direktivo dosledno upoštevala, saj za kršitve predvideva tako visoke denarne kazni kot kazenski pregon odgovornih oseb. Upajmo, da bo nova Direktiva o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov dosegla svoj namen, saj so družbena omrežja dandanes pripravljena storiti prav vse, da naši podatki pridejo do oglaševalcev.


Prijavi napako v članku