Računalništvo, telefonija
11.09.2012 07:36
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Estonija v osnovne šole uvaja predmet programiranja

Estonija bo morda kmalu postala vodilna tudi na področju programiranja!
Estonija bo morda kmalu postala vodilna tudi na področju programiranja!

Estonija velja za eno izmed najbolje podkovanih evropskih držav na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. To je članica Evropske unije dokazala že leta 2007 z izvedbo prvih parlamentarnih e-volitev na svetu. Državljani z volilno pravico so namreč lahko prvič oddali svoj glas tudi preko svetovnega spleta, in sicer z uporabo osebnih elektronskih kartic. Estonija bo kmalu izvedla še en projekt, ki jo bo popeljal na sam vrh držav z največjim številom ozaveščenih uporabnikov informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Estonsko ministrstvo za šolstvo je namreč sprejelo odločitev, da v osnovne šole uvede obvezen predmet iz osnov programiranja. V pilotnem projektu, imenovanem ProgeTiiger, bo sprva sodelovalo 20 osnovnih šol. Predmet iz osnov programiranja bo na urniku od prvega razreda dalje, njegov temeljni namen pa je, da učenci spoznajo osnove pisanja programov. Poleg tega bodo še spoznali, da lahko z njihovimi lastnimi močmi ustvarijo nekaj, kar bodo sami uporabljali in jim bo v veliko pomoč pri premagovanju vsakodnevnih nalog.

Zahtevnost programiranja se bo stopnjevala glede na razred. Sprva bodo spoznavali le osnovne pojme, kasneje pa se bodo dotaknili celo objektnega programiranja. Ker ima učenje programiranja svoje specifike oziroma zakonitosti, bodo morali izobraževanje seveda najprej opraviti učitelji. Če bo pilotni projekt obrodil želene sadove, bodo šolski program osnov programiranja izvajali na vseh 550 osnovnih šol v Estoniji. Prvi rezultati uvedbe izjemno zanimivega šolskega programa naj bi bili znani že proti koncu naslednjega leta.


Prijavi napako v članku