Življenjski slog
Poslovne rešitve
27.01.2023 09:36
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ergonomski pripomočki za pravilno držo pri delu z računalnikom

Če ste že nabavili ergonomski stol in imate še vedno težave v zgornjem hrbtnem delu, vratu ali križu, se potrjuje dejstvo, da ste pri dolgotrajnem sedenju kljub dobremu stolu po navadi še vedno izpostavljeni nepravilnemu sedenju.
Ergonomski pripomočki so primerni za delo v službi, šoli ali doma. Foto: Ergonomske rešitve
Ergonomski pripomočki so primerni za delo v službi, šoli ali doma. Foto: Ergonomske rešitve

Nepravilnemu sedenju ste najpogosteje izpostavljeni zaradi:

 • neustrezne organizacije delovnega mesta,
 • najpogostejše hibe, ki se odraža v nagibanju nad mizo.

Če želite rešiti najpogostejše probleme sedečega delovnega mesta in v celoti izkoristiti prednosti ergonomskega stola ne odlašajte. Običajno dober stol ne zadostuje, da bi odpravili ali preprečili najpogostejše težave, pa čeprav smo disciplinirani in upoštevamo navodila strokovnjakov. Potrebna je dodatna, korenita sprememba.

Zavedati se moramo, da pri delu za mizo lahko vzdržujemo pravilno držo le:

 • če je pri branju zgornja bralna vrstica približno na višini oči ne glede na to, ali pri svojem delu uporabljamo računalnik, prenosnik, druge pametne naprave, dokumente, knjige, zvezke ipd. ali kombinacijo naštetega.
 • če je med tipkanjem, prenašanjem podatkov v računalnik ali pisanju s pisalom, dokument, zvezek ali rednik na ustrezni višini in pod ustreznim naklonom.

Podjetje Ergonomske rešitve ima za vas rešitev.

Problem najpogostejše hibe in problem neustrezne organizacije delovnega mesta podjetje ERGOS rešuje na enostaven in učinkovit način, pa vendar v podjetju opozarjajo, da se boste bolje počutili le, če ste pripravljeni opustiti škodljivo rutino. Gre za izjemno zahteven proces, ki je sestavljen iz treh faz:

 • spoznati ergonomske pripomočke,
 • naučiti se jih uporabljati in
 • navaditi se jih uporabljati.

Čeprav težimo k opustitvi dela s tiskanimi dokumenti, v podjetju ERGOS ugotavljajo, da se pri mnogih opravilih za mizo še vedno uporabljajo dokumenti v tiskani obliki. V tem primeru je uporabnik prisiljen sedeti v sključeni drži, se nagiba nad mizo, saj namesti dokument ob rob mize, tipkovnico pa med dokument in zaslon, ali namesti dokument na desno ali levo stran tipkovnice, kar je zaradi torzijske obremenitve na hrbtenico ob istočasni sključenosti še slabše.

Modularna gradnja inovativnih ergonomskih pripomočkov omogoča popolno prilagajanje glede na potrebe posameznika.

ERGOS Pro

Enostavna, prav tako inovativna rešitev podjetja ERGOS, je korektor za pravilno držo. Modul, v obliki prosojne plošče je nameščen nad tipkovnico in preprečuje nagibanje nad mizo po tem, ko smo zavzeli optimalen položaj sedenja. Če se nagnemo nad mizo, tipkovnice ne vidimo, zaradi česar smo se prisiljeni vrniti v prvoten, optimalen položaj.

Korektor za pravilno držo

Model iz akrilnega stekla nudi dodatno možnost. Če osvetlimo spodnjo ploščo, lahko zamotimo otroka s prerisovanjem, risanjem animacij in poljubnim dopolnjevanjem ter na ta način spodbudimo njegovo ustvarjalnost. Lahko je v pomoč oblikovalcem, pri izdelavi miselnih vzorcev, tehniškim poklicem pri skiciranju, risanju ali izdelavi konstrukcijsko-tehnološke dokumentacije.

ERGOS Prestige

Modularna gradnja omogoča individualno prilagoditev glede na najrazličnejše delovne aktivnosti uporabnika in istočasno oziroma izmenično uporabo pisarniških rekvizitov. Odlikujejo ga neomejene namestitvene možnostih ob najrazličnejših kombinacijah uporabe pisarniških rekvizitov in korektor za ohranjanje pravilne drže.

Ergonomski pripomočki so primerni za delo v službi, šoli ali doma. Zaradi kvalitetnejšega svetovanja in eventualne izdelave določenih sestavnih delov po naročilu je zaželeno, da jim zaupate oziroma posredujete sledeče informacije:

 • koliko časa dnevno presedite za mizo,
 • sliko vašega delovnega mesta,
 • višino mize,
 • najpogostejšo uporabo pisarniških rekvizitov: tipkovnica, miška, namizni računalnik, prenosnik, dokument, zvezek, knjiga, tablica, telefon, rednik, pisalo, prenašanje podatkov iz tiskanega dokumenta v računalnik ali kombinacijo uporabe omenjenih rekvizitov oziroma pogostnost uporabe pri najpogostejših delovnih aktivnostih,
 • višino uporabnika ali uporabnikov,
 • dimenzijo zaslona ali zaslonov,
 • oddaljenost spodnjega roba zaslona ali zaslonov od površine mize, ko je zgornja bralna vrstica na zaslonu približno na višini vaših oči,
 • območje vašega vida, na primer od 30 – 80 cm, da lahko na teh razdaljah berete iz tiskanih dokumentov, zaslona …
 • Ali tipkate slepo?

Pridobljene informacije so zelo dobra podpora tudi za svetovanje pri izbiri ustreznega modela ergonomskega pisarniškega stola ERGOS.

Možnost vrnitve ergonomskih pripomočkov ali pisarniškega stola je 30 dni.

Ergonomski pripomočki ERGOS so izdelani v Sloveniji.

Razvoj in oblikovanje izdelkov: ERGOS, v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo v Mariboru – Laboratorijem za inženirsko oblikovanje izdelkov.


Kontaktni podatki:

Ergonomske rešitve d.o.o. Maribor

Radvanjska cesta 76

2000 Maribor, Slovenija

WWW.ergos.si

Email: info@ergonomske-resitve.si                          

Tel.: 00386 2 320 30 77, 031 244 – 260


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Ergonomske rešitve ERGOS.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več