Tiskalniki in skenerji
21.03.2023 18:13

Deli z drugimi:

Share

Epson ponovno začenja kampanjo za ozaveščanje glede ozelenitve Arktike

Cilj kampanje je ozaveščanje o taljenju arktičnega permafrosta. Epson tako nadaljuje lanskoletno kampanjo studia CreativeWorks in revije National Geographic, ki je prejela nagrado Webby.
Foto: Epson
Foto: Epson

Globalno tehnološko podjetje Epson že drugo leto zapored nadaljuje s prizadevanji za ozaveščanje glede globalnega segrevanja. Tema nove kampanje je ozelenitev Arktike in načini, kako lahko industrije in potrošniki zmanjšajo svoj vpliv na okolje.

V letošnji akciji prof. Isla Myers-Smith, raziskovalka National Geographica in profesorica ekologije na Univerzi v Edinburghu, predstavlja svojo raziskavo, ki prikazuje, kako naraščajoče temperature in daljša topla obdobja povzročajo pojav, imenovan “ozelenitev Arktike”. Prof. Isla Myers-Smith že skoraj dvajset let preučuje vpliv podnebnih sprememb na arktično tundro. V zadnjih letih je skupaj s kolegi znanstveniki opazila jasen trend rasti več drevesnih vrst in grmovnic na arktičnih območjih z odmrznjenim permafrostom. Ko se temperature dvignejo, se permafrost tali in sprošča ogljik, ki je večinoma shranjen v obliki delno razgrajenih starodavnih rastlin in živali. S segrevanjem tal rastline rastejo višje in gosteje, kar preprečuje nastanek snežne odeje na tleh, ki bi sicer zagotavljala izolacijo, kar spodbuja nadaljnje segrevanje in sproščanje ogljika.

Znanstveniki napovedujejo, da se bo do leta 2100 stopila velika količina svetovnega permafrosta. Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Nature Reviews Earth & Environment januarja 2022, napoveduje, da bi lahko taljenje permafrosta v ozračje sprostilo kar 624 milijonov ton ogljikovega dioksida letno. Prof. Myers-Smith in njeni sodelavci so v reviji Nature Reviews Earth & Environment objavili ločeno študijo, katere rezultati so pokazali, da ima spreminjanje sestave vegetacije tundre, vključno s povečano rastjo grmičevja, pomembno vlogo pri stopnji taljenja permafrosta.

Profesorica verjame, da je ključnega pomena, da se ljudje zavedajo obsega in vpliva ozelenitve Arktike na svet ter razumejo, kako lahko že majhne spremembe v našem vsakdanjem življenju pozitivno vplivajo na okolje. “Od varčevanja z energijo doma do vožnje s kolesom v službo in izbire lokalno pridelane hrane – z vsako našo izbiro lahko naredimo razliko. Pomembno je, da se vsi zavedamo, kako naše odločitve vplivajo na okolje – tako na naše neposredno okolje kot na ves svet,” pravi prof. Isla Myers-Smith.

Globalni predsednik družbe Epson Yasunori Ogawa je komentiral: “Zelo smo veseli, da že drugo leto zapored sodelujemo s studiem CreativeWorks in National Geographic pri ozaveščanju o ozelenitvi Arktike. Trajnost je v središču vsega, kar počnemo, zavezani smo k zmanjševanju lastnega vpliva na okolje in si prizadevamo pomagati našim strankam storiti enako.”

Podjetje Epson je na primer prvo predstavilo vrsto tiskalnikov s tehnologijo tiskanja brez uporabe toplote, ki porabi malo energije in ne zahteva veliko nadomestnih delov.

Epson upa, da bo s to kampanjo spodbudil podjetja in potrošnike k izbiri tehnologije, ki jim lahko pomaga zmanjšati njihov ogljični odtis. Epson verjame, da je to le eden od mnogih načinov, kako lahko potrošniki in podjetja stvari spremenijo na bolje.

Več informacij o tehnologiji Epson Heat-Free najdete na spletnem naslovu: heatfree.epson.com.

Tehnologija tiskanja brez toplote

Epsonova tehnologija tiskanja brez toplote ne zahteva toplote v procesu nanosa črnila na papir. Epsonovi tiskalniki preko piezo elementa, na katerega deluje fizična sila, potisnejo črnilo iz šob in tako zmanjšajo vpliv na okolje, hkrati pa brezkompromisno poveča produktivnost.

Tehnologija tiskanja brez uporabe toplote premore štiri ključne prednosti:

  • manjša poraba električne energije prihrani energijo in denar
  • manj nadomestnih delov, manjši vpliv na okolje
  • prihrani čas s tiskanjem pri konstantno visoki hitrosti
  • manj posegov, večja produktivnost

www.epson.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Epson tiskalniki Epson

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več