Računalništvo, telefonija
28.08.2005 19:03

Deli z drugimi:

Share

EPoX 9NPA+ Ultra


Škatla začuda ne deluje preveč sijoče in v nebo vpijoče kot to ponavadi počnejo embalaže konkurenčnih izdelkov.

Uvod
Tokrat je Šraufciger mojster pod drobnogled vzel eno bolje založenih plošč za najnovejše AMD 64-bitne procesorje. V laboratoriju smo celo poletje mučili osnovno ploščo EPoX 9NPA+ Ultra, ki je “torturo” prestala zelo dobro.

Spremembe testiranja osnovnih plošč
Poletni preizkus Socket939 osnovnih plošč je naši testni ekipi postavil par velikih vprašanj in dilem, predvsem v zvezi z metodologijo testiranja in podajanja informacij o tovrstnih izdelkih. Namreč, grafi, pridobljeni na testiranju plošč različnih proizvajalcev, so si podobni kot jajce jajcu, zato njihovo objavljanje potencialnemu kupcu ničesar ne pove. Slednje je seveda posledica implementacije pomnilniškega krmilnika v sam mikroprocesor novejših AMD-jevih mlinčkov, kar pomeni, da v domeni proizvajalcev ni ostalo več optimiziranje pomnilnika in vodila (od tu tudi del arhitekture osnovnih plošč), razlike, ki so včasih še bile merljive v odstotku ali dveh pa danes v praksi ne obstajajo več (beri: so zanemarljive).

Zato smo na uredništvu sklenili, da bodo opisi osnovnih plošč temeljili na pregledu samega izdelka, njegovih funkcij, opremljenosti ter nenazadnje tudi tehničnih navodil in pakiranja.


9NPA+ pod drobnogledom

EPoX 9NPA+ Ultra – tehnične lastnosti
Osnovna plošča je grajena na nVidijinem nForce 4 čipovju, ki v svet AMD procesorjev prinaša PCI Express grafično vodilo. Plošča premore eno grafično PCIe X16 grafično vodilo, družbo pa mu delajo še tri manjša PCI ter PCIe X1 vodila za priklop razširitvenih kartic. Vseh bržkone uporabniki niti ne bodo zapolnili, saj je plošča dobro založena. Na njej bomo tako našli integrirano 8-kanalno (7.1) zvočno kartico z optičnim izhodom (Realtek ALC850), kar deset USB 2.0 priključkov, FireWire vmesnik (VIA VT6307) ter gigabitno mrežno kartico. Več kot bogata oprema za običajnega uporabnika. Kot že rečeno vanjo zadegamo AMD-jeve procesorje na Socket939 podnožju, štiri pomnilniške reže pa lahko sprejmejo vsaka po gigabajt pomnilnika, torej je največja skupna kapaciteta pomnilnika omejena na 4 GB. Seveda velja omeniti, da je zaželeno ploščo opremiti s parom pomnilniških modulov, saj tako izkoristimo dvokanalni način delovanja pomnilnika (128-bit) in občutno pridobimo na hitrosti. Za trde diske in optične enote je ustrezno poskrbljeno s štirimi S-ATA ter dvema ATA/133 priključki s podporo za RAID 0, 1 ali 0+1 diskovno polje, ustrezni kabli so priloženi.

Dizajn


Zamik PCI Express X16 reže je dvorezen meč.

Dizajn osnovne plošče EPoX 9NPA+ Ultra sodi med boljše med ploščami na nForce4 čipovju, čeprav naše budno oko ni spregledalo nekaj pomanjkljivosti. A začnimo s pohvalami. Prostor okoli procesorja je odlično načrtovan, saj je pritrditev standardnih procesorskih hladilnikov mačji kašelj, ker se v okolici ne nahajajo kondenzatorji ali kabli, ki bi motili omenjeno početje. Prav tako ni težav pri vstavljanju pomnilniških modulov. Napajalni del je prikladno postavljen in ne ovira ničesar, čeprav bo veljalo kable za napajanje lepo speljati po ohišju, da le-ti ne bi ovirali pretoka zraka (op. odvisno od ohišja).


Kablovja in dodatkov je dovolj.

EPoX se je odločil za zanimivo postavitev čipovja na sredini osnovne plošče, zato so režo za grafiko pomaknili še nekoliko bolj stran od procesorja, kot je to izvedeno pri večini konkurentov. Zadeva ima dobro in slabo stran – hladilnik čipovja (z ventilatorjem) tako ni na poti daljšim grafičnim karticam, zato pa slednje v praksi s svojimi hladilnimi sistemi odvzamejo prosto PCI režo razširitvenim karticam in uporabnik lahko računa le na dve PCI reži, kar je svojstvena omejitev, če radi dodajate kartice v sistem (npr. zmogljivejša zvočna kartica, TV kartica itd.).

Postavitev ostalih elementov je ustrezna in nanjo nimamo večjih pripomb. Pohvalimo lahko že diagnostični pripomoček, ki nam z izpisom kode napake pove, kaj je s ploščo narobe. Sicer pa upamo, da ga bodo uporabniki karseda redko potrebovali…

No, pa še najbolj očitno – plošča je seveda tipično EPoX-ove zelene barve.

Nastavitve
Plošča že s privzetimi nastavitvami deluje brezhibno, uporabniki, ki bi delovanje radi prikrojili svojim zahtevam pa s tem ne bodo imeli težav. Še sploh ne razni navijalci sistemov, saj BIOS te osnovne plošče nudi vse potrebne nastavitve. Z najnovejšimi BIOS-i plošča podpira tudi dvojedrne AMD-jeve procesorje.

Navijalci bodo z nastavitvami zadovoljni, plošča namreč nudi spreminjanje voltaže procesorja do 1,75V (tipične vrednosti so med 1,4 ter 1,5V) v korakih po 0,025V, pomnilniku pa lahko dostavlja do 3,1V napetosti (privzeto 2,5V). Glede na to, da so to že vrednosti, pri katerih lahko nekvalitetne računalniške komponente odpovedo, vam svetujemo, da se takšnih podvigov sploh ne lotite, v kolikor se v navijanje ne spoznate. Frekvenco zunanjega vodila procesorja je moč dvigniti do 400 MHz (tipično 200 MHz), a bo v praksi že doseganje “magične meje” 300 MHz vse prej kot mačji kašelj. Na našem preizkusu smo dosegli večdnevno stabilno delovanje pri frekvenci 285 MHz, kar to ploščo uvršča nekako v povprečje (beri: pričakovali smo več).

Opremljenost


No ja, izvijač – pohvalno, navodila – pohvalno, cedeji – povprečno.

EPoX-ova Ultra plošča iz nForce4 serije skuša svojo ceno upravičiti predvsem na račun dobre založenosti z raznimi dodatki. Tako v škatli najdemo okrogla IDE kabla ter običajni kabel za disketni pogon, priloženi sta tudi podatkovni in napajalni kabel za S-ATA trde diske. Ne manjka niti razširitvi za USB ter FireWire priključke na zadnji strani ohišja. Lep dodatek je tudi priloženi večfunkcijski izvijač ter manjša hladilna rebra za napajalni del (namesti jih uporabnik sam).

Od cedeja z gonilniki ne smemo pričakovati preveč – v našem primeru le in zgolj gonilnike in par preizkusnih programov. Ampak to je podobno kot pri konkurenci. Od slednje se razlikuje le po dobro izdelanih navodilih, ki bodo kupcu v pomoč pri vgradnji izdelka.

Zaključek
EPoX z modelom 9NPA+ Ultra cilja v zgornji del ponudbe nForce4 matičnih plošč, kjer pa je konkurenca vse prej kot “prijazna”. Svoje adute kaže kot dobro opremljenost za ustrezno ceno, a v svetu bolje renomiranih znamk to ni lahko opravilo. Še posebej, če se z njimi ne uspe kosati na celi črti.

Prednosti:
+ zelo dobra opremljenost
+ veliko možnosti za nastavljanje parametrov
+ diagnostični LED sistem

Slabosti:
– lokacija S-ATA II priključkov, ki imajo povrhu vsega še S-ATA I zatiče
– postavitev PCI Express X16 reže

Ocena: 8 / 10

Testni sistem:
EPoX 9NPA+ Ultra
AMD Athlon64 3200+ Socket 939
2x 256 MB GeIL PC4400
Hitachi 160 GB SATA
nVidia GeForce 7800 GTX, 256 MB


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več