Igre
14.05.2020 15:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Epic Games predstavil izjemno napreden Unreal Engine 5

Epic Games predstavil izjemno napreden Unreal Engine 5
Epic Games predstavil izjemno napreden Unreal Engine 5

Če ste mislili, da ameriški igričarski velikan počiva na lovorikah in pozornost v glavnem posveča le še svoji digitalni trgovini in Battle Royale senzaciji Fornite, ste se pošteno zmotili. Epic Games je namreč osupnil s predstavitvijo nove različice svojega grafičnega pogona, ki ga uporablja na stotine iger, po njem pa je posegel celo Disney pri ustvarjanju serije The Mandalorian.

Unreal Engine 5 bo nadomestil trenutno aktualno različico 4.25 in obljublja fotorealizem na ravni filmskih CGI učinkov. V ospredju sta tokrat tehnologiji Nanite in Lumen, ki ju v praksi prikaže spektakularen igralni tehnični demo Lumen in the Land of Nanite na konzoli PlayStation 5.

Nanite z virtualizirano mikropoligonsko geometorijo ustvarjalcem omogoča, da izdelajo toliko podrobnosti, kot jih človeško oko lahko zazna. Pri tem lahko že pripravljene ultra kakovostne umetnine, ki so sestavljene iz milijonov ali celo milijard poligonov, brez naprezanja in izgube kvalitete uvozijo v Unreal Engine 5. Tehnologija Lumen pa je namenjena popolnoma dinamičnemu osvetljevanju, kar omenjeni tehnični demo izvrstno prikaže z uporabo sončne svetlobe in svetilke.

Epic pravi, da je novi pogon izjemno prijazen do razvijalcev, saj zahvaljujoč dizajnu, ki temelji na “vnaprejšnji kompatibilnosti”, omogoča enostavno migracijo z Unreal 4 na Unreal 5. Zato ni presenetljivo, da bo modernizacije deležna tudi večigralska uspešnica Fortnite, ki bo že letos na voljo tudi za PlayStation 5 in Xbox Series X, prihodnje leto pa bo začela teči na pogonu Unreal Engine 5. Obenem je Epic pripravil novost glede plačila obresti za licenco; ta se zdaj opravi šele po tem, ko izdelek, ki uporablja pogon Unreal, v blagajno avtorjev prinese milijon ameriških dolarjev.

Unreal Engine 5 bo na voljo prihodnje leto, poleg trenutnih konzol pa bo podpiral tudi PlayStation 5, Xbox Series X, PC, Mac, iOS in Android. Če vas zanima, kaj konkretno prinaša ta naslednji korak v evoluciji računalniške grafike, ne odlašajte z ogledom spodnje predstavitve.


Prijavi napako v članku