Operacijski sistemi
28.04.2015 15:34
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

1 od 5 aplikacij za Android vsebuje škodljive vsebine

Na mobilnih napravah Android je protivirusna rešitev postala že nujno zlo!
Na mobilnih napravah Android je protivirusna rešitev postala že nujno zlo!

Če uporabljate pametne mobilne telefone ali tablične računalnike Android, imate zelo veliko možnosti, da jih boste z namestitvijo programa prej ali slej okužili z zlonamerno programsko kodo. Nedavna raziskava, opravljena s strani strokovnjakov varnostnega podjetja Symantec, je namreč pokazala, da za priljubljen operacijski sistem kar mrgoli okuženega programja. Ta številka se je v primerjavi z letom 2013 povečala, saj so zaznali kar 300 tisoč več tovrstnih aplikacij. Pri pregledu so dejansko odkrili kar vrtoglav milijon aplikacij, ki so za svojo »vsebino« skrivale še kaj »drugega«.

Varnostni raziskovalci podjetja Symantec so več kot eno tretjino aplikacij uvrstili v razred »madware« aplikacij, kar pomeni, da je njihov primerni namen obleganje uporabnikov z oglasnimi sporočili. Precej bolj nevarne pa so aplikacije, ki skrivajo škodljive programske kode, ki vam v primeru okužbe zašifrirajo vse podatke in v zameno za njihov »odklep« zahtevajo plačilo, ki pa na žalost uporabnikov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android niso več redkost. Raziskava podjetja Symantec je še pokazala, da se največ zlonamernih kod skriva v programih, namenjenih zabavi (predvsem v igrah), med njihovimi glavnimi dejavnostmi pa najdemo zbiranje navigacijskih koordinat GPS, odtujevanje seznama stikov, pošiljanje pregrešno dragih sporočil SMS, snemanje telefonskih pogovorov, prenos »dodatnih« zlonamernih kod in omogočanje prevzema nadzora nad napravo.

Če uporabljate pametne mobilne telefone ali tablične računalnike Android, vam za večjo varnost priporočamo, da nanje nameščate zgolj programe, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo. Poleg tega se na mobilnih napravah Android izogibajte uporabi t. i. upravljavskih oziroma root pravic ter imejte nameščeno in aktivirano ustrezno celovito protivirusno zaščito. Tu ne bo odveč niti nadgradnja mobilnega operacijskega sistema Android, če je to seveda mogoče.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku