Računalništvo, telefonija
20.12.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje

Še vedno je živ spomin na Elona Muska, kako v prenosu v živo kadi marihuano. Marca prihodnje leto pa nameravajo v kmetijsko naravnanem tehnološkem podjetju Front Range Biosciences poslati tovorno letalo SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Tekom odprave želijo preizkusiti vpliv gravitacije in različne vrste vesoljskega sevanja na konopljo (in kavo).
Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje
Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje

Rastlinske kulture marihuane (vrsta konoplje) in kave bodo v vesolje poslali v posebnem tovornem letu SpaceX “CRS-20”, ki ga načrtujejo na začetku marca, poročajo pri Digital Trends. Čeprav se sliši presenetljivo, na rastline močno vpliva atmosfera z nizko gravitacijsko silo, znanstveniki pa za to še vedno ne poznajo razlogov.

Da bi tkivne kulture uspešno poslali v vesolje, so se v podjetju Front Range Biosciences povezali s tehnološkim zagonskim podjetjem Space Cells in z BioServe, raziskovalnim inštitutom na Univerzi v Koloradu.

“To je eden prvih poskusov, ko kdo raziskuje učinke mikrogravitacije in vesoljskega letenja na kulturo konoplje in kave. Gre za priložnost, da se prepričamo, ali spremembe na rastlinah ostanejo tudi, ko se te vrnejo na Zemljo, in ali lahko spoznanja uporabimo v komercialne namene,” je dejal dr. Jonathan Vaught, soustanovitelj in izvršni direktor Front Range Biosciences.

Kulture bodo ostale v inkubatorju ISS 30 dni, medtem pa jih bodo strokovnjaki BioServe Space Technologies nadzorovali na daljavo iz laboratorija Univerze v Koloradu. Po 30 dneh jih bodo poslali nazaj na Zemljo, da bodo raziskovalci lahko ugotovili, kako so na njihovo DNK vplivale nihajoče gravitacijske ravni in kozmično sevanje. Cilj raziskave je preveriti, kako mikrogravitacija vpliva na rastline in ali lahko izpostavljenost vesoljskega sevanja vpliva na njihovo genetiko.

Komentiranju odmevnega Muskovega kajenja marihuane se ob napovedi raziskave ni mogel izogniti Nasin administrator Jim Bridenstine. Dejal je, da ustanovitelj SpaceX ne bo več kadil v javnosti, dodal pa je še, da je šlo za neprimerno vedenje in da ljudje tega ne bodo več videli. “Govoril sem z Muskom in mu dejal, da ne jaz ne Nasa ne želimo sodelovati z ljudmi, ki se v javnosti vedejo vprašljivo,” je zaključil Bridestine.


Prijavi napako v članku