Računalništvo, telefonija
31.05.2018 19:57

Deli z drugimi:

Share

Električna vozila lahko služijo kot mobilni shranjevalniki energije

Električna vozila lahko služijo kot mobilni shranjevalniki energije
Električna vozila lahko služijo kot mobilni shranjevalniki energije

Kljub temu, da so pred kratkim na plano privrele informacije o tem, da naj bi prodajalci avtomobilov namerno upočasnjevali prodajo električnih vozil, imajo ta še vedno veliko potenciala, da pritegnjo potencialne kupce. Električne avtomobile ne kupujejo samo ljudje, ki jih skrbi za okolje in stanje planeta, temveč tudi ljubitelji pravih, kvalitetnih avtomobilov. Poleg tega, da se svet počasi premika v popolno opustitev fosilinih goriv, električna vozila postajajo vse bolj enakovredna ostalim, tudi kar se tiče tehnoloških komponent, ki zadovoljijo še tako zahtevne kupce.

Ena zadnjih študij iz dotičnega področja, ki jo je opravil Lawrence Berkeley National Laboratory iz Kalifornije, kaže, kako električna vozila služijo splošni družbi. Kako? S tem, ko eksistirajo kot mobilni shranjevalniki energije. Pametna mesta in dotična infrastruktura sledijo “zeleni prihodnosti” in to pomeni, da moramo zagotoviti tudi enega ključnih vmesnikov, ki transport gotovo je.

“Pokazali smo, kako zelo koristna je uporaba električih vozil za podporo električnega omrežja brez vplivanja na mobilnost lastnikov električnih vozil”, je povedal Jonathan Coignard, inženir v laboratoriju Berkeley Lab. “Prihodnost, v katero mi verjamemo je prihodnost, kjer električna vozila voznikom oz. lastnikom nosijo denar, ko jih ti ne uporabljajo. Prostor, ki ga električna vozila ponujajo za shranjevanje energije, je tako velik, da bi lahko služil kot velika podpora celotnim električnim omrežjem, lokalnim omrežjem in tako ustvaril sinergijo med čistimi električnimi omrežji, energijsko neodvisnostjo in čistimi vozili”, je še dodal.

Coignard je s svojo ekipo ocenil “veliko sliko” in ugotovil, kakšno je dnevno gibanje obnovljivih virov energije, povpraševanja in spremembe tega ter kako bi na tej točki električna vozila lahko vplivala na dnevne presežke proizvodnje energije. To je po mnenju ekipe inženirjev mogoče na način, kjer poteka nadzor na električnimi vozilami. Prvi korak k uspehu je po njihovem mnenju to, da se vozila morajo polniti v prej določenih časovnih okvirjih in na prej določenih lokacijah. Samo tako lahko pride do optimizacije celotnega omrežja.

Ekipa je za svojo študijo uporabila Kalifornijo, ki ima cilj, da naj bi do leta 2025 na cestah bilo 1,5 milijona vozil brez emisij. “Povedano povsem na kratko, električna vozila se morajo polniti po tem, ko jih parkiramo doma, ko pridemo iz službe, pozno popoldan in zgodaj zjutraj, ko pridemo v službo”, je dejal Coignard. “Na žalost se tak ritem oz. urnik ne sklada s solarno generacijo. Glede na to, da so vozila 95% vsega časa parkirana, smo iskali odgovor na vprašanje, koliko energije bi lahko pošiljalal v omrežje”.

Raziskava ekipe je pokazala, da bi lahko električna vozila državi prihranila na milijarde dolarjev, ko je govora o instalaciji nove infrastrukture za shranjevanje energije. Zavedati se moramo, da so takšni in podobni projekti šele v fazi idej, vendar je vseeno pozitivno že slišati, da nekdo o tem razmišlja kajne? Si predstavljate, da ste lastnik električnega vozila, s katerim upravljate kot s povsem normalnim avtomobilom, ki pa se vsak dan spremeni v shranjevalnik energije.


Prijavi napako v članku