Računalništvo, telefonija
13.10.2006 08:07

Deli z drugimi:

Share

Eksplozija blogov tudi na blog.siol.net

Po mesecu dni od objave spletnega mesta blog.siol.net so v Siolu z rezultatom zelo zadovoljni. Svojo stran si je postavilo več kot tisoč blogerjev, najbolj je brana spletna stran na naslovu jonas.blog.siol.net, ki jo piše znani Jonas Ž.

Od objave SiOL-ove spletne skupnosti blog.siol.net in spletnega magazina Blogos je minil en mesec, podatki o obiskanosti in uporabi pa že pričajo o odličnem odzivu uporabnikov. V času od 12. 9. do 11. 10. 2006 je bilo v okviru portala blog.siol.net ustvarjenih 1027 blogov, skupaj s prenesenimi blogi je bilo 5.869 objav in 14.987 komentarjev, zabeležili smo tudi 800.000 ogledov.

Najbolj bran spletni dnevnik v SiOL-ovi blogosferi je jonas.blog.siol.net, po številu ogledov pa mu sledijo irena.blog.siol.net, crnkovic.blog.siol.net, had.blog.siol.net in spletni dnevnik s pomenljivim naslovom in nedvoumno temo – seks.blog.siol.net. Med najpogosteje obiskanimi so tudi blogi mojca.blog.siol.net (avtorice Mojce Mavec), gusti.blog.siol.net (glasbenik Miha Guštin – Gušti), nina.blog.siol.net, black.blog.siol.net in še sveži spletni dnevnik košarkarja Marka Miliča (milic.blog.siol.net).

Blogosfera v številkah
Danes naj bi bilo na svetovnem spletu nekaj več kot 57 milijonov blogov, številka pa raste iz dneva v dan. Po zadnjih raziskavah blogerskega iskalnika Technorati (www.technorati.com), naj bi vsako sekundo vsakega dne nekje nastal nov blog, velikost blogosfere (blogerske skupnosti) pa se podvoji vsakih pet mesecev.

V Sloveniji smo od lanskega do letošnjega leta zabeležili znatni porast uporabnikov interneta, ki sodelujejo v spletnih skupnostih, kot so forumi in blogi. V letu 2005 so ti predstavljali 8-odstotni delež vseh aktivnih uporabnikov, rezultati raziskav za prve tri četrtine letošnjega leta pa beležijo že 26-odstotni delež. (vir: RIS.org)

Trendi na spletu – moč v roke uporabnikov
Glede na trende v svetu priljubljenost blogov pri nas ne preseneča. Tudi blogi so del novega dogajanja na svetovnem spletu, v katerem zadnje čase opažamo izginjanje meje med tistimi, ki objavljajo, in tistimi, ki berejo. S preprostimi orodji za objavo spletnih vsebin, ki so vse bolj dostopna, so uporabniki svetovnega spleta dobili moč, da se izražajo, med seboj povezujejo in celo sprožajo spremembe v širši družbi.


Prijavi napako v članku