Življenjski slog
Poslovne rešitve
22.01.2022 08:18

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko v zelo kratkem času podvojite svoje znanje in izkušnje?

Znanja ni nikoli preveč, zato je dvojna diploma Ekonomske fakultete zagotovo mamljiva ponudba za vse študente.

Na Ekonomski fakulteti imate na izbiro več smeri za pridobitev dvojne diplome. Danes bomo predstavili tisto, na katero se lahko vpišete za magistrski študij poslovne informatike. Pozor, dvojna diploma zahteva trud, disciplino, predanost študiju in odlične veščine upravljanja časa. Kaj boste dobili v zameno za svoj trud in čas? O prednostih in koristih dvojne diplome smo povprašali profesorico Mojco Indihar Štemberger, vodjo magistrskega programa Poslovna informatika na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kaj je program »dvojna diploma«? Kako in kje poteka program dvojne diplome za študente poslovne informatike in kakšne so omejitve?

To je kombiniran študijski program, ki vodi do dveh diplom oziroma magisterijev na dveh univerzah. Na magistrskem študiju poslovne informatike imamo dva takšna programa. Prvega izvajamo že 12 let v sodelovanju s fakulteto NOVA Information Management School iz Lizbone, drugega pa smo začeli izvajati pred dobrim letom v sodelovanju z nemško fakulteto Pforzheim University Business School. Vsako leto gre nekaj naših študentov 2. letnika študirat na Portugalsko ali v Nemčijo, nekaj študentov z obeh fakultet pa pride v 2. letniku k nam. Tuji študenti, ki pridejo k nam, se pridružijo našim študentom, da skupaj opravljajo nekaj predmetov.

Na naš program se sicer letno vpiše 80 študentov, med katerimi je dobra tretjina tujih študentov, tretjina študentov prihaja iz drugih slovenskih fakultet, predvsem s smeri računalništva, preostali pa so diplomanti Ekonomske fakultete.  V razredu, kjer so študenti z interdisciplinarnimi znanji, ki prihajajo iz vsaj desetih evropskih držav, nekateri pa tudi z drugih kontinentov, je odlično vzdušje. Ker je v našem programu velik poudarek na sprotnem in skupinskem delu, se študenti dobro spoznajo med seboj in tako ustvarjajo svojo bodočo mednarodno poslovno mrežo. Drug od drugega tudi prevzemajo dobre navade. Nemški študenti npr. vedno opravijo svoje obveznosti še pred rokom in tudi zelo dobro.

dvojna-diploma-ekonomska-fakulteta-študij-poslovna-informatika

Skupaj s štirimi študenti z nemške Pforzheim University sem na programu dvojne diplome študiral poslovno informatiko na Ekonomski fakulteti v Ljubljani v š. l. 2020/21. Študij je bil kljub omejitvam zaradi covida zame vznemirljiva in zahtevna izkušnja. Slovenija je sanjska država za ljubitelja narave, kot sem jaz.

Norman Bächtold, magistriral septembra 2021, zaposlen v Nemčiji na področju rešitev ERP in prenove procesov

Zakaj bi morali študenti Poslovne Informatike resno razmisliti o dvojni diplomi? Kakšne prednosti bi pridobili v primerjavi s klasičnim študijem?

Dvojna diploma omogoča pridobivanje bolj raznolikega znanja, saj ima vsaka fakulteta nekoliko drugačne predmete, spoznavanje drugačnega okolja, izboljšanje znanja poslovne angleščine in tudi vzpostavljanje stikov s tujimi podjetji. Prepričana sem, da je vse to za naše študente izredno pomembno in da tudi zaposlovalci to cenijo. Pri naših zaposlovalcih je magisterij iz tujine, zlasti iz Nemčije, cenjen. Še bolj pa mednarodno študijsko izkušnjo potrebujejo študenti, ki jih bo kdaj karierna pot zanesla v mednarodna podjetja pri nas ali v tujino.

Kako izberete študente za te programe? Kakšne so alternative za študente, ki ne ustrezajo vpisnim pogojem?

Pri izbiri kandidatov za programe dvojnih diplom so zelo pomembne ambicioznost, motiviranost in visoke ocene. Vendar tudi študenti, ki se ne morejo ali ne želijo vključiti v programe dvojnih diplom, pridobijo mednarodne izkušnje. Naša fakulteta namreč omogoča tudi druge oblike študija v tujini. Veliko študentov se odloči za Erasmus ali bilateralne izmenjave, za kar so možnosti na več kot 200 partnerskih institucijah po vsem svetu. Študenti poslovne informatike najraje odhajajo v Avstrijo, na Nizozemsko in v Nemčijo, kjer so odlični študijski programi. Študenti, ki ne gredo v tujino, pa dobijo mednarodno izkušnjo preko predmetov v angleščini in skupinskega dela v mednarodnih skupinah.

dvojna-diploma-ekonomska-fakulteta-študij-poslovna-informatika-1

Udeležba v programu dvojne diplome mi je zagotovila vpogled in mednarodne izkušnje s študijem, ki sem si jih želela. Drugačen in inkluziven način predavanj med študijem v Pforzheimu mi je nudil razvoj govornih kompetenc v obliki številnih predstavitev in nadgradil znanje poslovne angleščine, hkrati pa osvežil znanje nemščine, saj so večji del razreda predstavljali Nemci. Študij poslovne informatike mi je razširil obzorja na področjih managementa, analize velikih podatkov in digitalnih kompetenc, hkrati pa razvijal podjetniško miselnost. Program je pripomogel k razvoju mojega kritičnega in analitičnega razmišljanja, spretnosti reševanja problemov in pridobivanju znanja za samozavestno nadaljevanje moje kariere.

Kaja Breškon, študentka poslovne informatike, trenutno študira v Nemčiji

So na voljo štipendije za kritje stroškov bivanja? Je zaradi covid omejitev možnost šolanja na daljavo?

Štipendije so na voljo. V času največjih covid omejitev smo program v celoti izvajali na daljavo. Zdaj delamo hibridno, se pravi na fakulteti s prenosom preko Zooma za študente, ki ne morejo priti na fakulteto. Izredni študij tudi letos na željo študentov izvajamo pretežno na daljavo in razmišljamo, da bi te oblike dela uporabljali še več, saj imamo z njimi do sedaj zelo dobre izkušnje.

Več o dvojni diplomi in programu Poslovne informatike na Ekonomski fakulteti na spletni strani www.ef.uni-lj.si.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več