Računalništvo, telefonija
25.11.2010 06:31
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dvajset milijonov dolarjev za popravilo prenosnika

Naivnost nas lahko precej drago stane!
Naivnost nas lahko precej drago stane!

Domišljija kriminalcev ne pozna meja. To je lahko pred kratkim na lastni koži občutil pianist in komponist Roger Davidson. Slepo zaupanje v računalniški servis ga je namreč olajšalo za, verjeti ali ne, preračunanih 15 milijonov evrov.

Vse se je dejansko začelo že daljnega leta 2004. Roger Davidson je svoj prenosni računalnik odnesel v računalniški servis Datalink, ker je bil trdno prepričan, da je ta okužen s škodljivo programsko kodo, ki mu bi lahko uničila pomembne datoteke. V trenutku, ko so zaposleni v podjetju Datalink spoznali, da ima možakar precej pod palcem, so skovali zahrbten načrt, kako na hitro zaslužiti.

Nepridipravi so Rogerja Davidsona dejansko prepričali v to, da je bil njegov prenosni računalnik okužen z izredno nevarno škodljivo programsko kodo. Ta naj bi bila plod tako tujih obveščevalno varnostnih služb kot katoliške organizacije Opus Dei. Čeprav se sliši neverjetno, je Davidson njihovi »pravljici« nasedel in se strinjal, da bo za protivirusno opremo in 24-urno varovanje mesečno plačeval preračunanih 120 tisoč evrov.

Na srečo Rogerja Davidsona so nepridipravi računalniškega servisa Datalink naposled le pristali v rokah policistov. Šef preiskovalcev Anthony Marraccini je celo izjavil, da so kriminalci možakarju povsem »oprali« možgane. Nepridipravi se bodo seveda morali o svojih dejanjih kmalu zagovarjati še pred pristojnim sodiščem. V primeru obsodbe jih lahko doleti celo do 25-letna zaporna kazen.


Prijavi napako v članku