Računalništvo, telefonija
16.11.2020 15:11
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Retro telefona Nokia bosta zelo poceni

Telefona Nokia 6300 in Nokia 8000 bosta brez težav prepričala ljubitelje retro oblik.
Telefona Nokia 6300 in Nokia 8000 bosta brez težav prepričala ljubitelje retro oblik.

Mobilni operacijski sistem KaiOS se vse bolj uveljavlja, čeprav gre za nekoliko neobičajen sistem. Novost namreč temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Firefox OS oziroma na “kopiji”, ki jo je po ukinitvi programa s strani organizacije Mozilla izdelalo podjetje KaiOS Technologies. Operacijski sistem KaiOS je vsestransko uporaben, saj ga je mogoče uporabiti v navezi s sodobnimi telefoni, ki še vedno uporabljajo klasične tipkovnice, in to brez potrebe, da bi se odrekli naprednim možnostim sodobnih telefonov.

Zato ne preseneča, da je podjetje Nokia mobilni operacijski sistem KaiOS namestilo na dva nova retro mobilna telefona, in sicer Nokia 6300 in Nokia 8000. Čeprav gre za relativno zastareli napravi, bosta brez težav prevzeli manj zahtevne uporabnike. Novinca namreč razpolagata s podporo za hitra mobilna omrežja 4G ter imata prednameščene uporabne mobilne aplikacije, kot so WhatsApp, Google Maps in Google Assistant.

Pametna mobilna telefona Nokia 6300 in Nokia 8000 poganja mobilni procesor Qualcomm Snapdragon 210 v navezi s 512 megabajti sistemskega pomnilnika, za shranjevanje podatkov pa je na voljo štiri gigabajte sistemskega pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti s pomočjo pomnilniških kartic. Dovolj dolgo avtonomijo delovanja telefonoma zagotavlja baterija zmogljivosti 1.500 miliamper ur, ki jo polnimo preko vmesnika microUSB. Novinca nista prav velika porabnika energije, zato lahko brez polnjenja delujeta celo do 25 dni.

Ohišje pametnih mobilnih telefonov Nokia 6300 in Nokia 8000 je izdelano iz plastike, le da ima model Nokia 8000 4G na straneh kromiran rob, kar mu daje bolj eleganten in premijski videz. Na zadnji strani ohišja najdemo skromen digitalni fotoaparat ločljivosti VGA in LED bliskavico. Temu primerna je seveda tudi maloprodajna cena. Za model Nokia 6300 je v Združenih državah Amerike namreč treba odšteti le preračunanih 49 evrov, za model Nokia 8000 pa okoli preračunanih 78 evrov. Pri izbiri barve imamo na voljo klasično belo, črno, modro, sivo, zeleno in zlato. Zato bodo uporabniki zlahka našli tisto, ki jim najbolj ustreza.


Prijavi napako v članku