Namizni računalniki
14.09.2010 06:32
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dva računalniška sistema v enem prenosniku

Hibridni prenosni računalnik Hybrid PC je pisan na kožo tistim, ki ne prisegajo na kompromise.
Hibridni prenosni računalnik Hybrid PC je pisan na kožo tistim, ki ne prisegajo na kompromise.

Na področju kompaktnih prenosnih računalnikov poteka tiha vojna med procesorji podjetja ARM in izdelki, ki temeljijo na osnovi zgradbe x86. Ker trenutno okoli 90 odstotkov računalničarjev uporablja operacijski sistem Windows, ne preseneča, da je danes velika večina prenosnikov opremljenih s procesorji podjetij Intel in AMD. Sem ter tja pa se najde kakšen ljubitelj odprtokodnih operacijskih sistemov Linux, ki prisega na procesorje ARM.

Kljub temu se je nam nekoliko manj poznano podjetje CUPP Computing odločilo, da pripravi prototip prvega prenosnega računalnika, ki je dejansko opremljen z dvema povsem neodvisnima računalniškima sistemoma. Enostavnejšim opravilom je kos energijsko varčna platforma, opremljena s procesorjem ARM A8 OMAP 3430 frekvence 720 megahercev in sistemskim pomnilnikom kapacitete 512 megabajtov. Pri opravljanju zahtevnejših nalog lahko računamo na procesorsko moč 2,3-gigaherčnega procesorja Intel Core 2 Duo in hiter sistemski pomnilnik kapacitete štiri gigabajte. Preklop med sistemoma opravimo s kombinacijo tipk »alt« in »tab«.

Skupna strojna oprema hibridnega prenosnega računalnika Hybrid PC obsega trdi disk s 320 gigabajti prostora in zaslon s 16-palčno oziroma 40,6-centimetrsko diagonalo. Za priklop zunanjih naprav so na voljo priključki HDMI in USB. Na platformi s procesorjem ARM je prednameščen operacijski sistem Ubuntu LXDE, medtem ko platforma x86 pričakovano poganja Windows 7 Professional.

Hibridni prenosni računalnik Hybrid PC podjetja CUPP Computing naj bi na trg prispel v drugi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku