Računalništvo, telefonija
21.06.2011 16:55

Deli z drugimi:

Share

Drastično povečanje števila vrhnjih domen

Namesto dosedanjih 22 domen, bodo po novem sistemu podjetja lahko registrirala domeno praktično iz katerekoli besede.
Namesto dosedanjih 22 domen, bodo po novem sistemu podjetja lahko registrirala domeno praktično iz katerekoli besede.

Internetno združenje za dodeljevanje imen in številk (ICANN) je na svojem zasedanju v Singapurju odobrilo drastično povečanje števila vrhnjih domen, kar lahko zagotovo smatramo kot eno od največjih sprememb v zgodovini interneta.

Dosedanjih 22 vrhnjih domen, bodo namreč po novem sistemu nadomestile domene, ki bodo vsebovale praktično katerokoli besedo, kar bo omogočilo podjetjem, da bodo lahko njihove zaščitene blagovne znamke postale kar vrhnje internetne domene. Sodeč po besedah Roda Beckstroma, CEO predsednika organizacije ICANN, so takšno odločitev sprejeli, da bi se osvobodili globalno človeško domišljijo. Pri tem je poudaril, da z novo odločbo, organizacija postaja močnejša v ustvarjanju novih domen na najvišji ravni in v katerem koli jeziku, pri čemer upajo, da bo nov domenski sistem bolje služil celotnemu človeštvu.

Vloge za nove generične vrhnje domene, bodo sprejemali od 12. januarja 2012 do aprila 2012, cena za registracijo nove vrhnje domene pa bo znašala 185.000 ameriških dolarjev. Organizacija ICANN je prav tako objavila, da bo kmalu začela s svetovno kampanjo, namenjeno izobraževanju ljudi o spremembah in priložnostih, ki jih bo ponujal nov sistem registracije domen.


Prijavi napako v članku