Prenosni računalniki
22.05.2024 07:14
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dogodek Microsoft Surface: 6 največjih novosti

Microsoft začenja novo dobo osebnih računalnikov z umetno inteligenco.

Microsoft je pred nekaj dnevi zaključil prav poseben dan pred precej večjim Build-om 2024 in lahko povemo, da smo zelo zadovoljni z novostmi, ki jih je pripravil. Poleg nadgradenj serije Surface je Microsoft pripravil novosti na področju umetne inteligence in tako naznanil novo ero osebnih računalnikov v sodelovanju s podjetji Lenovo, Asus, Dell in ostalimi.

Glede na to, da Microsoft dogodka na predvajal preko spleta, si lahko vse največje novosti preberete spodaj.

Izid osebnih računalnikov Copilot Plus

Generalni direktor Microsofta Satya Nadella je razkril, kako Microsoft “prinaša val umetne inteligence v osebne računalnike”, kar vključuje novo kategorijo računalnikov, imenovano Copilot Plus. Te naprave so opremljene s procesorji Snapdragon X Elite in Plus podjetja Qualcomm, kasneje pa bodo vsebovale čipe Intel in AMD.

Generalni direktor Microsofta Satya Nadella je razkril, kako Microsoft “prinaša val umetne inteligence v osebne računalnike”, kar vključuje novo kategorijo računalnikov, imenovano Copilot Plus. Te naprave so opremljene s procesorji Snapdragon X Elite in Plus podjetja Qualcomm, ki temeljijo na Armu, kasneje pa bodo vsebovale čipe Intel in AMD.

Čipi imajo nevronske procesne enote (NPE), zasnovane za napajanje novih funkcij umetne inteligence v sistemu Windows 11. Posledično Microsoft pravi, da so osebni računalniki Copilot Plus 58 odstotkov hitrejši od M3 MacBook Air-ov. Poleg Microsoftovih novih Surface naprav Lenovo, Dell, Acer, Asus in HP lansirajo naprave Copilot Plus, zasnovane za podporo novim UI funkcijam.

Nova funkcija “Recall” si zapomni vse, kar počnete na računalniku

Ena večjih UI lastnosti, ki bo na voljo v sklopu Copilot Plus računalnikov, je “Recall”. Gre za orodje, ki deluje lokalno na napravi in beleži vse, kar delate na računalniku. Tako lahko v vsakem trenutku poiščete vsebino, s katero se imeli interakcijo. Recimo pogovor v aplikacijah, kot je Discord, ali celo iskanje po specifičnih PowerPoint diapozitivih.

Nove Copilot integracije znotraj sistema Windows 11

Microsoft se je med drugim odločil, da bo Copilot vključen v več Windows 11 področij. UI asistent bo tako lahko pomagal že v meniju z nastavitvami, urejal datoteke znotraj “File Explorerja”, ali direktno odgovarjal na obvestila, ki jih dobite.

Copilot bo med drugim dobil OpenAI-jev model GPT-4o, s čimer bo lahko odgovarjal vprašanja vezana s tem, kar boste videli na ekranu.

Surface Pro bo dobil pospešek hitrosti in možnost OLED ekrana

Microsoftov novi Surface Pro – brez številke modela – bo zamenjal procesor Intel Core Ultra zadnje generacije za čipe Snapdragon X Elite in Plus podjetja Qualcomm. Je do 90 odstotkov hitrejši od prejšnjega Surface Pro in je prvič na voljo z možnostjo OLED ekrana.

Cena 13-palčnega Surface Pro se začne pri 999,99 USD in je na voljo v štirih barvah, modri, bež, črni in platinasti. Združljiv je z novo tipkovnico Surface Pro Flex, ki deluje, ko je priključena ali ločena od naprave.

Surface Laptop, “ki je hitrejši od MacBook Air-a”

Microsoft je napovedal tudi nov prenosni računalnik Surface Laptop, ki podobno ponuja čipe Snapdragon X Elite in Plus, pripravljene na UI. Naprava ima osveženo zasnovo s tanjšimi okvirji in haptično sledilno ploščico. Microsoft pravi, da je naprava več kot 80 odstotkov hitrejša od prejšnje generacije in ponuja do 22 ur lokalnega predvajanja videa.

Prenosni računalnik Surface Laptop 6 je na voljo v 13,8- in 15-palčnih dimenzijah zaslona, od 999,99 $ naprej. Na voljo je tudi v modri, bež, črni in platinasti barvi.

Adobe, Davinci Resolve, Capcut in še več prihaja na Copilot Plus računalnike

Microsoft se je povezal s podjetji, kot je Adobe, s ciljem optimizirati njihove aplikacije za osebne računalnike Copilot Plus. Izvorne različice Arm64 programov Adobe Photoshop, Lightroom, Firefly in Express bodo od začetka na voljo na osebnih računalnikih Copilot Plus, medtem ko bosta Illustrator in Premiere Pro na voljo to poletje. Osebni računalniki Copilot Plus bodo imeli koristi tudi od funkcij umetne inteligence znotraj DaVinci Resolve, CapCut, Cephable, LiquidText in Djay Pro.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Surface Laptop 4 umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več