Računalništvo, telefonija
21.01.2014 11:33
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 tehnoloških dodatkov za napredne kolesarje

GPS-navigacija na drugačen način. (foto: hammerhead.io)
GPS-navigacija na drugačen način. (foto: hammerhead.io)

Med eno izmed večjih odkritij človeka bi lahko šteli odkritje kolesa, ki je bilo narejeno z namenom, da bi človek lažje premagoval razdalje med kraji. Začetki so bili tako kot povsod tudi pri kolesu izredno skromni. Prva kolesa so bila zelo nekvalitetna, kasnejša pa so bila vse bolj kakovostno narejena in kar je najpomembneje – bolj prijetna za vožnjo. Razvoj koles se še vedno ni ustavil. To dokazuje dejstvo, da zanje še naprej s polno paro izdelujejo inovacije, ki vožnjo z njimi še bolj izpopolnjujejo. V tem letu bo prišlo na prodajne police kar nekaj zanimivih izdelkov za kolesa. V tem članku si bomo pogledali nekatere izmed njih.

1. Monkey Light Pro: risanje slik med vožnjo s kolesom

Če spadate med tiste, ki radi izstopajo, potem bi vas utegnil zanimati izdelek podjetja MonkeyLectric. Gre za napravo z imenom Monkey Light Pro (http://bit.ly/MonkeyLP), ki se jo namesti na sprednje ali zadnje kolo ali kar na obe kolesi, nato pa nam ta med vožnjo na kolesu oziroma kolesih izrisuje različne slike. Vsi kupci bodo imeli ob nakupu na napravi že prednaloženo precejšnje število slik, še bolj razveseljivo pa je to, da bodo lahko ustvarili tudi svoje slike. Kot zatrjujejo njegovi snovalci, bo ta zanimivi izdelek mogoče brez težav uporabljati tudi v primeru dežja ali mokre ceste. Ima pa izdelek tudi eno slabo lastnost. To je njegova cena. Monkey Light Pro namreč samo za eno kolo stane preračunanih 706 evrov, cena za obe kolesi pa znaša preračunanih 1.353 evrov. Prednaročila zanj že potekajo, prvi kupci pa ga bodo prejeli marca.

2. Laserlight za večjo varnost v prometu

V večjih mestih nam kolo lahko pride zelo prav, saj se z njim lahko izognemo večnemu problemu parkiranja. Če se s kolesom peljemo izključno po delih ceste, ki je namenjena kolesarjem, potem največkrat nimamo prevelikih težav pri svoji vožnji, saj pred seboj nimamo veliko drugih udeležencev prometa. Drugače pa je, če se gibljemo izven urejenih prog in v tem primeru nam lahko zelo prav pride izdelek podjetja Blaze. Gre za izdelek z imenom Laserlight (http://bit.ly/Laserlight), ki se ga natakne na krmilo kolesa, ta pa nato na razdalji 5-6 metrov pred nami na tla lasersko nariše zeleno kolo, ki ljudi opozarja na to, da prihaja kolo. Laser je viden podnevi, še bolj pa seveda ponoči. Prednaročila za Laserlight že potekajo, in sicer je zanj potrebno odšteti preračunanih 148 evrov. Prvi kupci naj bi ga dobili že januarja.

3. Copenhagen Wheel za enostavnejšo vožnjo s kolesom

Zanimiv izdelek prihaja izpod rok zagonskega podjetja Superpedestrian. Gre za posebno zadnje kolo, imenovano Copenhagen Wheel (http://bit.ly/CopenhagenW), ki ga lahko namestimo namesto običajnega zadnjega kolesa. Z njegovo pomočjo je vožnja lahko precej lažja, saj nam dodaja hitrost v trenutkih, ko jo potrebujemo. Vožnja v klanec je tako precej lažja kot sicer. Temu modificiranemu zadnjemu kolesu lahko sami določimo, v kolikšni meri naj nam pomaga v določeni situaciji. To lahko storimo kar s pomočjo mobilnega telefona. Kolo Copenhagen Wheel deluje tako, da energijo shranjuje v posebni bateriji, in sicer takrat, ko se vozimo po klancu navzdol ali ko zaviramo. Prednaročila zanj že potekajo, stane pa preračunanih 581 evrov. Prvim kupcem bo na voljo tekom letošnjega poletja.

4. The Atom za vedno polno baterijo mobilne naprave

Uporabniki mobilnih naprav se občasno soočamo z dejstvom, da se baterija naše mobilne naprave izprazni še pred koncem dneva. Obstaja pa zelo zanimiva naprava za kolo, ki poskrbi, da se to vsaj v dnevih, ko se vozimo s kolesom, ne bo več dogajalo. Gre za napravo z imenom The Atom podjetja Siva Cycle (http://bit.ly/TheAtom), ki med časom vožnje s kolesom polni baterijo naše mobilne naprave. Da do tega pride, moramo napravo The Atom pravilno namestiti na okvir kolesa in jo prek USBkabla povezati z mobilno napravo. Zanjo je potrebno v predprodaji odšteti preračunanih 72 evrov. Prvi kupci jo bodo dobili v aprilu.

5. Hammerhead – inovativna in varna GPS-navigacija

GPSnavigacijo številni s pridom izkoriščamo, zelo prav pa nam lahko pride tudi pri kolesarjenju. Za GPS-navigacijo pri kolesarjenju ponavadi uporabljamo pametni telefon ali klasično GPS-napravo. Obstaja pa še ena zanimivejša alternativa, ki je tudi bolj varna, saj lahko ob njeni uporabi normalno gledamo na cesto, z delčkom očesa pa vidimo tudi ukaz, ki nam pove, kam zaviti. Gre za napravo z imenom Hammerhead (http://bit.ly/HammerheadLED), ki nam s pomočjo LEDlučk na krmilu kolesa kaže ukaze. Da nam jih je naprava sposobna kazati, jo je potrebno pred tem prek povezave Bluetooth povezati z mobilno napravo z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki premore GPS-navigacijo. Cena naprave znaša preračunanih 62 evrov. Nanjo bo potrebno še nekoliko počakati, saj jo bodo prvi kupci prejeli šele v juniju.


Prijavi napako v članku