Računalništvo, telefonija
10.04.2012 11:30

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarna metoda za pridobivanje vodika

Raziskovalci Univerze Delaware so izumili enostavno metodo za ekstrakcijo vodika iz vode brez kakršnihkoli  škodljivih emisij.
Raziskovalci Univerze Delaware so izumili enostavno metodo za ekstrakcijo vodika iz vode brez kakršnihkoli škodljivih emisij.

Glede na to, da je nafte na svetovni ravni vedno manj, prav tako pa ni nič drugače z ostalimi fosilnimi gorivi, se znanstveniki zadnje desetletje močno trudijo izumiti stroškovno učinkovito, hitro in okolju sprejemljivo ekstrakcijo vodika iz vode. Vodik, ki ga mnogi vidijo kot idealni energent prihodnosti, ima na Zemlji na žalost to smolo, da se povezuje z molekulami kisika in tvori vodo (no tudi brez vode bi stežka živeli). Vode imamo na Zemlji v izobilju, a je elektroliza vode, ki je je najpogostejši način za pridobivanje vodika, razmeroma drag proces, v katerem se porabi velika količina električne energije, ki pa kot kažejo statistični podatki v večini primerov nastaja iz premoga in nafte in prav zaradi tega je takšen proces povsem neracionalen.

Če je verjeti informacijam iz Univerze v Delaware-u, za pridobivanje vodika očitno obstaja izjemno preprosta metoda, ki elektrolizo preprosto izbriše iz postopka, le to pa naj bi odkril profesor Erik Koepf. Za pridobivanje vodika se uporablja solarni reaktor, ki se zanaša na koncentrirano sončno svetlobo, cinkov oksid in vodo. Omenjeni reaktor je pravzaprav valjasta posoda iz nerjavečega jekla, v kateri se nahaja voda, ki jo sonce segreje na temperaturo 1650 stopinj Celzija. V segreto vodo se nato dodaja prah cinkovega oksida, ki se pretvori v cinkovo paro, ta pa nato ob reakciji z vodo izloči vodik. Gre za nekakšno samovzdrževalno metodo pridobivanja vodika, saj se lahko cinkov oksid ponovno koristi v isti reakciji, s tem pa se izognemo tudi škodljivim izpustom v ozračje. Prototip reaktorja je zaenkrat še v fazi testiranj, ki bodo trajala še kakšnih šest tednov, nato pa bodo raziskovalci pričeli z gradnjo večjih reaktorjev, ki bi lahko posledično kmalu prešli v komercialno uporabo. Več podrobnosti o projektu lahko zveste na spletnih straneh Univerze v Delawareju


Prijavi napako v članku