Računalništvo, telefonija
29.03.2008 10:56

Deli z drugimi:

Share

Do inovativnosti preko globalnih naložb

Ciscove naložbe presegajo 2 milijardi ameriških dolarjev v okviru neposrednih in posrednih naložb tveganega kapitala in poleg ZDA vključujejo druge pomembnejše trge, kot so Kitajska, Indija, Izrael in trg razvijajočih se evropskih držav. Skupina za poslovni razvoj omogoča Ciscu, da prepozna in razume motnje na trgu ter predvidi svetovne trende. Dodatna konkurenčna prednost Cisca izhaja tudi iz zgodnjih naložb v razvijajoče se tehnologije.

Strategija skupine se tesno ujema s Ciscovo poslovno strategijo globalizacije, ki predstavlja odgovor na nestabilne in premične meje sveta in vedno večjo svetovno konkurenco. “Z naložbami in sklepanji partnerstev pridobi Cisco dostop do znanja in izkušenj v trenutnih in novih tehnologijah in na trgih po vsem svetu,” pravi Hilton Romanski, direktor oddelka Global Corporate Development znotraj skupine za razvoj. “Naložbe na svetovnih trgih so pomembna komponenta naše celotne strategije za poslovni razvoj in izjemna priložnost za nadaljnjo inovativnost.”

Cisco je pomemben dolgoletni vlagatelj v sklade na kitajskem in indijskem trgu, kamor je do zdaj vložil skoraj 800 milijonov ameriških dolarjev. Nedavne neposredne naložbe v Aziji vključujejo naložbo v višini 50 milijonov ameriških dolarjev v podjetje China Communications Services, ki je nastalo s prenosom delniškega kapitala družbe China Telecom in je prvi kitajski ponudnik storitev po principu “pure-play”, ter naložbo v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev v družbo Nimbus, vodilno indijsko podjetje na področju digitalnih medijev.

Skupina za svetovni poslovni razvoj se že skoraj tri leta ukvarja z možnostjo vlaganja v tehnologijo razvijajočih se evropskih držav, ki so privlačne predvsem zaradi svoje bogate tehnološke in znanstvene tradicije ter hitre ekonomske rasti. Obenem pa je Cisco lansko leto kupil tudi delež vodilnega ruskega e-trgovca Ozon. Skupina vztrajno raziskuje številne nove možnosti vlaganja v Rusiji, vključno z možnimi naložbami v sklade.

Lani je Cisco s partnersko družbo 3TS Capital Partners ustanovil vodilni sklad tveganega kapitala v Srednji in Vzhodni Evropi, v okviru katerega je vložil 30 milijonov evrov kot del svoje zaveze za vlaganje na širšem območju regije v višini 100 milijonov dolarjev.


Prijavi napako v članku