Računalništvo, telefonija
04.01.2005 08:57

Deli z drugimi:

Share

Deset najpogostejših virusov v decembru

Decembra je bil trojanec Downloader.GK sedmi mesec zapored najpogostejša zlonamerna koda, ki jo je odkril brezplačni protivirusni pregledovalnik Panda ActiveScan.

Pretekli mesec je bil delež okužb, ki jih je povzročil trojanec Downloader.GK, z več kot 12 odstotki precej višji od deleža drugega na lestvici, generatorja Mhtredir.gen za veliko skupino trojancev, ki omogočajo napadalcu pridobiti nadzor nad računalniki na daljavo.

Tretje mesto je zasedel Netsky.P, črv, ki je postal stalnica na lestvici najpogostejših virusov. Temu je sledil Citifraud.A, trojanec, narejen za izvajanje online zlorab z uporabo tehnike “phishing” (lovljenja zaupnih podatkov). Črv/trojanec Mabutu.A in trojanec StartPage.FH, ki namesti druge zlonamerne kode, sta se pojavila na petem in šestem mestu lestvice desetih najpogostejših.

Na sedmem mestu v decembru je bil Shinwow.E, ki preprečuje pravilno delovanje računalnika in spremeni začetno stran v brskalniku Internet Explorer. Na osmem mestu je črv Zafi.D, ki se je pojavil decembra in je za širjenje izkoriščal praznično obdobje. Računalnike je dosegel v e-poštnem sporočilu, ki se je predstavljalo kot novoletno voščilo.

Gaobot.gen, generator za družino črvov, ki kradejo zaupne podatke in Sober.I, črv, ki se je pojavil novembra sta zavzela zadnji dve mesti na lestvici desetih najpogostejših zlonamernih kod.

Virus % okužb
Trj/Downloader.GK 12,13%
Exploit/Mhtredir.gen 6,54%
W32/Netsky.P.worm 4,45%
Trj/Citifraud.A 3,67%
W32/Mabutu.A.worm 3,46%
Trj/StartPage.FH 3,20%
Trj/Shinwow.E 3,18%
W32/Zafi.D.worm 3,05%
W32/Gaobot.gen.worm 2,88%
W32/Sober.I.worm 2,76%


Prijavi napako v članku