Računalništvo, telefonija
22.04.2005 08:11
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Creative Commons licence tudi v Sloveniji

Svetovni dan intelektualne lastnine, 26. april, bo v Sloveniji obeležila spletna objava prvega osnutka slovenske Creative Commons licence, prilagojene slovenskemu pravnemu redu. Licenca ustvarjalcem omogoča, da enostavno izberejo, katere uporabe njihovih del dovolijo, in katere pravice zadržijo.
Creative Commons je globalno gibanje, ki se odziva na spremenjene okoliščine ustvarjanja, kot jih prinaša razvoj digitalnih tehnologij, medijev in načinov kulturne produkcije. Nosilca projekta v Sloveniji, Inštitut za intelektualno lastnino in digitalni laboratorij Ljudmila pri KUD France Prešeren, želita z uvajanjem te globalne ideje v slovenski ustvarjalni in tudi pravni prostor, spodbuditi širšo družbeno razpravo o pomenu ustvarjalnosti. Spoštovanje avtorskih pravic in omogočanje avtorjem, da te pravice uveljavljajo na enostaven način in v obsegu, ki jim najbolj ustreza, je nujen način zagotavljanja raznovrstnega spektra dragocene ustvarjalnosti, ki je osnova za družbeni napredek. S prilagajanjem izvirnih licenc pravnemu redu in nacionalnemu jeziku posameznih držav Creative Commons ustvarjalcem nudi enostavna in prosto dostopna pravna orodja. Ta varujejo avtorje in omogočajo, da njihove stvaritve svobodneje krožijo med uporabniki pod pogoji, ki jih na podlagi avtorske pravice določi avtor v skladu s svojimi željami.

Projekt Creative Commons je vzbudil veliko zanimanja, navdušenja in kritik v ustvarjalnih, pravnih in drugih skupnostih povsod po svetu. K sodelovanju je že pritegnil številne glasbenike, akademike, pisatelje, pesnike, filmske ustvarjalce, raziskovalce, ki želijo izkoristiti prednosti digitalnih tehnologij in enostavnejši način za uveljavljanje svojih avtorskih pravic. Objava prvega osnutka slovenske licence, katere končna različica bo ponujena ustvarjalcem oktobra 2005, pomeni povabilo k razpravi in so-oblikovanju vsem posameznikom in organizacijam v ustvarjalni in pravni javnosti. Kljub temu, da slovenski ustvarjalci lahko že danes uporabljajo izvirne Creative Commons licence, je proces prilagajanja pomemben, saj spodbuja razpravo o pomembnosti ustvarjalnosti in s tem krepi dve vrednoti, ki sta nujni za napredek vsake družbe in ju pooseblja tudi Creative Commons: spoštovanje ustvarjalnih dosežkov posameznika in njegova svoboda.
Osnutek licence bo 26. aprila 2005 objavljen na www.creativecommons.si.


Prijavi napako v članku